Stalno pričamo koliko je SPF bitan i to ne samo u toku leta, međutim, kao što negujemo kožu, isto toliko pažnje bi trebalo da posvetimo i kosi.

Baš kao i kada fenirate kosu ili je stilizujete peglom ili figarom, te koristite proizvode za zaštitu od toplote, isto tako bi trebalo da je štitite i tokom leta kada je posebno izložena štetnim faktorima poput UV zračenja, toplote, soli i slično. 

Kosu je bitno štititi od toplote i Sunca.
instagram/negin_mirsalehi 

Ovi faktori mogu ozbiljno oštetiti kosu, što rezultira gubitkom sjaja, lomljenjem vlasi, isušivanjem i gubitkom elastičnosti. Uostalom, sigurni smo da ne želite da ne želite da odmah dolaskom s letovanja trčite kod frizera kako bi vam spasio frizuru, ali i skratio dužinu koji ste negovali mesecima. 

Sunce, iako prirodno čini kosu svetlijom, može je izbeliti, oslabiti i oštetiti. UV zraci prodiru u kutikulu dlake i mogu uzrokovati oštećenje keratina, glavnog proteina koji čini vlas kose. Kada je keratin oštećen, kosa postaje krta i suva. Srećom, rešenje za ovaj problem su upravo proizvodi za zaštitu kose od toplote i sunca.

Leti treba koristiti sprejeve za zaštitu.
printscreen/instagram 

Jedan od najpopularnijih proizvoda za zaštitu od toplote su termalni sprejevi. Oni se nanose na kosu pre upotrebe pegle ili fena i stvaraju zaštitni sloj koji štiti kosu od visokih temperatura. Ovi sprejevi obično sadrže sastojke koji pomažu u zadržavanju vlage u kosi, čime se smanjuje oštećenje. Takođe, neki od njih sadrže i hranljive sastojke koji poboljšavaju opšte zdravlje kose.

Bitno je redovno koristiti proizvode za zaštitu od toplote.
Shutterstock 

Pored toga, postoje i proizvodi koji kombinuju zaštitu od toplote i sunca. Neki proizvodi za zaštitu od sunca za kosu dolaze u formi sprejeva, losiona ili ulja, a nanose se pre izlaganja sunčevim zracima. Ovi proizvodi stvaraju zaštitni sloj na površini kose koji odbija UV zrake i štiti kutikulu dlake. Takođe, oni često sadrže hranljive sastojke poput vitamina i antioksidanata koji pomažu u očuvanju zdravlja kose.

Važno je napomenuti da proizvodi za zaštitu kose od toplote i sunca ne samo da štite kosu od oštećenja, već takođe mogu poboljšati njen izgled. Redovna upotreba ovih proizvoda može rezultirati mekšom, sjajnijom i manje oštećenom kosom.

U galeriji pogledajte izdvojene dobre proizvode za zaštitu od toplote i sunca koji će vam sačuvati frizuru, a koji se uklapaju u svaki budžet.

printscreen/cvrlehairshop, lilly.rs Osigurajte zaštitu vašoj kosi ovog leta i redovno koristite proizvode za zaštitu.

Bonus video:

Birkin šiške Tiktok/thehairbros