Pravilna beauty rutina je jedini način da se postigne i održi zdrava koža. Važno je imati na umu da se naše svakodnevne navike zbrajaju i da je njihov efekat kumulativan. Iako smo toga svesni, svako od nas može da izdvoji bar jednu naviku za koju znamo da loše utiče na izgled kože, a potencijalno i na njeno zdravlje. Pravo je vreme da ih ostavite u prošlosti i usvojite one koje će biti blagonaklone prema vašoj koži.

Grubo trljate kožu i koristete agresivne proizvode

Često se dešava da smo na kraju dana umorni, ne želimo da skinemo šminku, pa pokušavamo da ubrzamo proces grubim trljanjem kože. Čišćenje kože je neizostavan korak ako želite da uspostavite kvalitetnu rutinu nege kože, međutim, može biti izuzetno štetno ako to radite pregrubim pokretima ili ako koristite agresivna sredstva za čišćenje. Područje oko očiju je tanko i osetljivije od ostatka lica, pa je dobar saveznik u čišćenju ulje koje će brzo i efikasno rastvoriti šminku. Grubo trljanje lica peškirom ili vlažnim maramicama treba zameniti nežnim tapkanjem, a kreme i serume nežno umasirati u kožu.

Ne negujete vrat i dekolte

Dok obilato nanosimo omiljene kreme i serume na kožu lica, često zaboravljamo na područje vrata i dekoltea, ali je upravo u toj oblasti starost najviše izražena. Zbog toga se tokom svakodnevne nege ne treba zaustavljati na bradi, već je produžiti do dekoltea. Jednom nedeljno je dovoljno za piling vrata i dekoltea, ali ih treba svakodnevno negovati hranljivim kremama.

Ne negujete vrat i dekolte.
Shutterstock 

Neodržavate higijenu kozmetičkih alata

Kozmetičke četke i sunđeri omiljeni su saveznici u rutini šminkanja. Iako ih koristimo svaki dan, koliko retko ih čistite i dezinfikujete? Sunđeri za šminku upijaju proizvode, zbog čega su idealni za razvijanje bakterija. Ne zaboravimo makazice za nokte, češljeve, četkice za zube, brijače, epilatore, peškire itd., koji jednostavno postaju leglo bakterija i prljavštine ako se ne čiste kako treba. Sapun i topla voda su dobar izbor za čišćenje sunđera i četkica, a alkohol (70%) i tupfer će učiniti ostalo.

Pranje četkica.
laura-chouette-B-P6k0k7Xrc-unsplash.jpg 

Gomilate proizvode i istovremeno koristite nekoliko istih

Dekorativni trendovi se menjaju, pa nije ni čudo što su naše police pune kozmetičkih proizvoda. Nema ništa loše u traženju proizvoda koji najbolje odgovaraju potrebama vaše kože, ali postoji opasnost da proizvodi koje koristite nisu kompatibilni i da njihovi aktivni sastojci mogu biti previše grubi na kožu. Takođe, na neke od kupljenih proizvoda lako je zaboraviti, a po isteku roka mogu da odu pravo u kantu za smeće.

Ne zaboravite da proizvode za negu morate koristiti kontinuirano određeno vreme da biste videli rezultate, a ako često uvodite nove proizvode, lako ćete zaboraviti koji je efikasan. Pri izboru proizvoda težite kvalitetu, a ne kvantitetu. 

Gomilanje proizvoda za negu.
Shutterstock 

Nosite tešku šminku svaki dan

Šminka nam pomaže da sakrijemo svoje nepravilnosti i istaknemo prednosti, a ponekad je dovoljno da nanesemo omiljeni ruž ili se našpricamo omiljenim parfemom kako bismo se osećali bolje. Puder i maskara su svakodnevne stvari za mnoge žene, ali važno je s vremena na vreme napraviti pauzu od šminke i pustiti kožu da se odmori. Ovo posebno treba da uradite pre odlaska u teretanu ili na plažu.