Izbor četke za kosu podjednako je važan kao izbor šampona, regeneratora, ili maske. Nažalost, mnogi ovaj važan "alat" biraju odokativno, ili metodom, ako ima prirodne čekinje, dobra je. Istina je da upravo tu leži najveća zamka, u koji mnogi upadaju, što kasnije dovodi do češćeg pucanja i tanjenja vlasi, kao i do gubitka kose. 

određene četke mogu doprineti gubitku kose.
Shutterstock 

Prava četka može pomoći u sprečavanju gubitka kose, dok pogrešna četka može samo pogoršati problem, a jedan tip se posebno izdvaja.

U pitanju su četke sa veprovom dlakom. Ovaj tip četki veoma je popularan, čak i u salonima, a na prvi pogled je jasno zašto je to tako.

četke za feniranje često mogu uništiti folikule kose.
engin-akyurt-4du1ZBIscOM-unsplash.jpg 

Devojke ih obožavaju jer guste čekinje ravnomerno povlače pramenove zbog čega se kosa lakše fenira, a da ne znaju da upravo njihovom upotrebom slabe vlasište i doprinose lomljenju vlasi. 

četke sa veprovom dlakom često se koriste u salonima.
Shutterstock 

Stručnjaci su istakli da dugačke čekinje vepra previše grube prema samoj folikuli dlake i mogu izazvati još više opadanja ako se redovno koriste.

Četke sa čekinjama divlje svinje vode poreklo iz Kine i Indije, a dugo se smatralo da, pošto su čekinje svinja fleksibilne i meke, navodno idealne za finu ili meku kosu. Nažalost, istina je da je ovo najgori tip četke koji možete da koristite ako imate ređu kosu.

"Ove četke imaju tendenciju da budu veoma grube i tvrde, što može dovesti do gubitka kose više nego što je potrebno. Dizajnirane su za deblju kosu sa jakim korenom kakva je isključivo kosa Indijki", objašnjavaju stručnjaci.

četke sa veprovim čekinjama previše povlače dlaku.
Shutterstock 

Četke od veprove dlake dodatno stvaraju napetost i veće povlačenje vlasi, čime se slabi sam koren, a stručnjaci kažu da bi i inače trebalo da se sklanjate od četki koje tako jako povlače kosu iz korena. 

Umesto ovakvog tipa, savetuje se da koristite one sa kraćim ili nežnijim čekinjama, ili proređenim uzorkom vlasi na četki.

stručnjaci savetuju da se koriste šire četke.
Shutterstock 

"Četke koje masiraju kožu glave su takođe odlične jer stimulišu rast kose", kažu stručnjaci. "Najvažnija stvar koju treba zapamtiti je da dobro obratite pažnju prilikom češljanja - ukoliko osetite napetost, odnosno da vas četka vuče previše jako, prestanite da je koristite", savetuju stručnjaci.  

Za sve one koji se muče sa opadanjem kose i proređenom vlasi, najbolji izbor su ravne četke sa široko razmaknutim čekinjama koje imaju plastičnu zaštitu poput "loptica" na vrhovima. Ovako nešto daleko je nežnije prema temenu i samim folikulama dlake.