Svako ima drugačiji tip kose, što podrazumeva različite vrste održavanja i zahteva novi pristup nezi. Čak i tanka, fina kosa ima svoje prednosti, ali i mane, jer često može izgledati slabo ili neuredno, ma koliko je negovali.

Odgovor leži u pronalaženju pravog načina nege i tretmana tanke kose i odabiru nijanse boje koja će se savršeno slagati. Stručnjakinja Erica Conan, iz ColorProof-a, tvrdi da je ključ u pravilnom odabiru boje za kosu i njenom redovnom održavanju, kako bi tanka vlas izgledala puno i sjajno.

U nastavku donosimo pet načina i predloga boja za održavanje tanke kose lepom i negovanom!

NE: Jedna boja po celoj kosi

DA: Više tonova koji stvaraju dimenziju

Conan upozorava da osobe sa tankom kosom treba da se klone samo jedne boje na kosi ako ne mogu da je redovno održavaju kod frizera, jer boja može izgledati isprano ili izbledelo nakon nekoliko nedelja, u zavisnosti od nijanse, što će dalje skrenuti pažnju na nedostatke tanke kose. Višedimenzionalna boja, sa nekoliko tonova, daće tankoj kosi potrebnu punoću, a biće i lakša za održavanje.

Više tonova koji stvaraju dimenziju su odlični za masnu kosu.
Instagram 

NE: Upečatljiv izrastak

DA: Izrastak koji formira postepenu tranziciju

Kosu, posebno tanku, nakon svežih pramenova ili boje, prilično je teško održavati ako postoji veći kontrast između prirodne i nove boje. Zbog toga se preporučuje da se pridržavate tehnike 'shadow root', odnosno dodavanju nijansi između korena i ostatka kose, kako biste napravili postepeni prelaz. Tankoj kosi će se tako dodati dimenzija, produžiti vreme do sledeće posete frizeru.

NE: Bez pramenova

DA: Strateški postavljeni pramenovi

Prelepa dimenzija dodata tankoj kosi će joj pomoći da izgleda punije, a to se lako može postići dodavanjem pramenova na strateškim mestima. Promišljeno naneseni pramenovi različitih ali sličnih nijansi i naneseni različitim tehnikama daće tankoj kosi puniji i gušći izgled. Ova frizura se može postići i tamnim i svetlim bojama. Pramenovi koji uokviruju lice, sitni baby pramenovi ili balayage su samo neke od tehnika koje se mogu koristiti. Ova boja će se posebno istaći na kosi stilizovanoj u talase.

NE: Boja koju je teško održavati

DA: Boja koja se lako održava

Erica Conan tvrdi da je rešenje za puniji izgled kose pravilno i redovno održavanje, što će biti olakšano izborom više tonova, koji će omogućiti da prirodna kosa slobodnije raste i sakrije izrastak. Ovo se posebno odnosi na osobe sa prirodno svetlom kosom koje odluče da ofarbaju kosu u tamnije smeđe ili crvene tonove. U ovom slučaju se ističe koren kose jer je svetliji od ostatka kose, pa je potrebno dodati nekoliko različitih tonova kako bi se prirodni koren bolje stopio sa novom bojom.

NE: Drastično drugačija boja

DA: Boja slična prirodnoj boji kose

Svi smo se našli u situaciji da želimo da svoju plavu kosu ofarbamo u crno ili obrnuto, ali stručnjaci savetuju da je posebno za tanku kosu bolja opcija odabir nijanse koja je slična prirodnoj. Nova boja, koja se ne razlikuje drastično od prirodne, bolje će se uklopiti, a naravno i lakše će se održavati jer koren prirodne dlake neće toliko isticati kada počne da raste.