Svima se dešava da im je kosa nekada... pa, najjednostanije rečeno - čudna. Nevezano da li je teško oblikujete, ne drži formu, ili prosto deluje suvlje, gotovo kruto, velike su šanse da imate problem sa nagomilavanjem proizvoda na vlasi, što znači da su vam potrebni šamponi za dubinsko pranje kose.

Šta je šampon za dubinsko čišćenje?

U kratkim crtama - šampon za dubinsko pranje je dizajniran tako da ukloni naslage na samoj vlasi i temenu: lakove za kosu, pene, gelove, minerale tvrde vode, hlor i hemikalije iz bazena. Uklanja čak i voskove i hidratantna sredstva koja se nalaze u nekim proizvodima, a koji ostavljaju tragove na kosi. Sve to može uticati da kosa postane beživotna, suva, teška... ili pak da vam se krajevi brže rascvetaju, te su šamponi za dubinsko pranje i namenjeni kako bi predupredili ovaj problem.

Dubinsko pranje kose.
Shutterstock 

Prednosti šampona za dubinsko pranje

  • Uklanja naslage proizvoda na kosi i vlasištu, a ljuspanje skalpa jedan je od prvih pokazatelja ovog problema.
  • Pomaže da se kosa vrati u prvobitno stanje: kada se rešite viška proizvoda, vaša kosa će vratiti prirodnu teksturu i sjaj.
  • Eliminiše sivkaste nijanse nakon izloženosti hloru.

Nedostaci:

  • Upotreba može dovesti do toga da vam izbledi boja kose. Budući da je šampon za dubinsko pranje uklanja naslage, prečesta upotreba dovešće do preteranog ispiranja ukoliko se farbate, te je preporuka da nakon bojenja vlasi napravite pauzu od bar nedelju dana.
  • Može pogoršati stanje kože: Svako ko ima perut, seboroični dermatitis, psorijazu ili ekcem treba da bude oprezan kada koristi ovaj tip proizvoda. 

Kako se koristi šampon za dubinsko pranje

Sam proces se ne razlikuje od upotrebe klasičnih šampona, ali je bitno da znate da ovo nije proizvod koji nanesete jednom, isperete i spremni ste za polazak. Potrebno ga je naneti 3, 4 puta, a potom kosi posvetiti i vremena za dobar hidrantni tretman.

Takođe, šampon nekada ne peni, ali to ne znači da ne deluje. Šampon bi trebalo da ostavite da odstoji makar minut na kosi, a potom ga temeljno isprati. Nakon ovoga, preporuka je da nanesete regenerator koji dubinski hidrira dlaku kako biste kosi vratili vlažnost.

Šamponi za dubinsko pranje kose.
Shutterstock 

Vodite računa ukoliko...

Bitno je da budete oprezni sa šamponima za dubinsko pranje ukoiliko vam je kosa sveže farbana ili pokušavate da produžite vreme između farbanja. Takođe, osobe koje imaju kosu sklonu isušivanju kao što je kovrdžava ili talasasta, kao i plavuše, trebalo bi da ograniče upotrebu šampona za dubinsko pranje, te da biraju isključivo formule bez sulfata jednom u dva ili tri meseca.

Koliko često koristiti šampone za dubinsko čišćenje?

Odgovor zavisi od toga koliko vaša kosa "trpi" na dnevnoj bazi. Ukoliko koristite mnogo proizvoda ili imate veoma tvrdu vodu, možda će vam biti od pomoći da šampon za dubinsko pranje uvrstite u rutinu nege kose jednom u 10 dana.
Međutim, ukoliko ne koristite previše proizvoda, i voda u vašem gradu je meka, nema potrebe da šampone za dubinsko pranje koristite više od jednom u dva meseca, a u galeriji u nastavku pogledajte neke od najboljih proizvoda na našem tržištu i pronađite onaj koji vam najviše odgovara.

printscreencvrlehairshop, benu apoteke Pogledajte koji su to najbolji šamponi za dubinsko pranje kose na našem tržištu.