Kokosovo i agranovo ulje važe za najpopularnija kada je reč o nezi koze, a da li ste znali da je i ruzmarin i te kako dobar za kosu? 

Ne samo da ruzmarin za kosu može da potpomogne rast, već se smatra i da može da odloži sedenje kose.

Ruzmarin se godinama unazad koristi kao začin, ali kao prirodni preparat koji potpomaže rast kose. Ono što je osnovno svojstvo ruzmarina i raznih produkata na njegovoj bazi jeste stimulacija cirkulacije krvi, piše minutzamene.com.

Kako ruzmarin utiče na rast kose?

Cirkulacija je neophodna da bi do svin naših organa došao kiseonik, krv ali i razne hranjive materije. Kada je kosa u pitanju, neophodna je dobra cirkulacija skalpa. Kosa raste iz folikula koji su raspoređeni na koži glave. Onda kada su oni dobro ishranjeni i kada primaju dovoljno hranjivih materija, koren kose je jači i kosa brže raste. Ako hranjivih materija nema dovoljno i cirkulacija je slaba, kosa sporije raste, a u nekim situacijama može da počne i da opada.

ulje ruzmarina vraća sjaj kosi
Shutterstock 

Prednosti koje ima ruzmarin za kosu

Ruzmarin ima antiupalna svojstva te je tako odličan onda kada imate problem sa upalom na koži glave, svrab, crvenilo ili slične promene. On je je prava blagodet za one koji pate od seboroičnog dermatitisa.

Smatra se da ruzmarin za kosu podstiče rast kose, ali ne samo to. Time što hrani koren dlake, čini kosu debljom i sjajnijom. Ovakava kosa je istovrmeno i jača, otpornija na lomljenje i pucanje krajeva, treba joj manje šišanja pa su vidljiviji efekti bržeg rasta kose.

Ulja se često koristi za nego kose, a ulje ruzmarina za kosu posebno se preporučuje osobama koje imaju perut. Ove mrtve ćelije kože neretko blokiraju folikule i sprečavaju noramalan rast kose. Ukoliko imate masno teme, može ih biti teško ukloniti. Potrebni su vam specijalni šamponi protiv peruti koji svojim aktivnim sastojcima sprečavaju perutanje kože i poboljšavaju zdravlje skalpa. Međutim, ulje ruzmarina je odlična varijanta za ovaj problem iz prostog razloga jer je – ulje. Ako želite da oslobodote folikule suvišne masnoće i prljavštine, onda to treba uraditi nekim prirodnim uljem, a ulje ruzmarina za kosu je najbolji izbor koji možete napraviti.

ulje ruzmarina idealno je i za one koji imaju perut
Instagram 

Kada pominjemo ruzmarin kao lek za kosu, treba da pomenemno i sledeće.

Studije nisu potvrdile da je ovaj tretman u bilo kojoj meri efikasniji od konvencionalnih tretmana koji se koriste protiv opadanja kose. Ovo je alternativa dobra za one koji žele da opadanje kose izleče na prirodan način. Koliko će ruzmarin kao lek za kosu biti efikasan, zavisi i od samog uzroka opadanja kose.

Kako se koristi ulje ruzmarina za kosu?

Ulje ruzmarina pre svega se koristi u malim dozama. Možete nabaviti šampon za kosu sa uljem ruzmarina, ali gledajte da zaista bude prirodan. Takođe, možete napraviti i domaći šampon sa uljem ruzmarina za kosu. Jednostavno dodajte 10 kapi ovog ulja u svoj šampon. Najbolje da kosu perete svakodnevno u tom slučaju.

Jednu dve kapi sipajte recimo u maslinovo ulje ili neko drugo ulje za kosu koja raste. Ovakav tretman treba da ostavite da deluje što suže idealno preko noći.

Ulje ruzmarina koristi se u malim dozama
Shutterstock 

A u nastavku otkrijte trik za kosu uz koji možete postići veći volumen:

Trik za veći volumen u kosi TikTok/laurenloois