Prirodna ulja, dobijena iz različitih orašastih plodova biljaka predstavljaju najbolji hranljivi tretman za negu kose.

Tako se i ulje makadamije izvučeno iz orašastih plodova sa drveća australijske makadamije smatra svestranim prirodnim sastojkom prepunim neverovatnih efekata po zdravlje i lepotu. Iako se obično koristi u kuhinji kao ulje za kuvanje, ulje makadamije se lako pretvara u beauty sastojak jer ga njegova hidratantna svojstva čine sjajnim dodatkom vašoj svakodnevnoj rutini nege kose.

Bogato vitaminom E, magnezijumom, omegom 9, palmitoleinskom kiselinom i drugim nezasićenim masnim kiselinama, jedinstveni sastav ulja makadamije izdvaja se od ostalih prirodnih ulja po tome što je sličan sebumu, koji je prirodno ulje našeg skalpa. Zbog toga, kada se nanese direktno na skalp i po celoj kosi, ulje makadamije se lako upija u svaki pramen, potpuno ga podmlađujući od korena do vrha.

U nastavku saznajte zašto treba da koristite ulje makadamije za kosu.

1. Obnavlja oštećenu kosu

Rekonstruktivna svojstva ulja makadamije čine ga odličnim sredstvom u tretiranju suvih krajeva i popravljanju oštećenja kose. Kakva god da je poroznost vaše kose, odmah nakon nanošenja, snažni elementi ulja prožimaju sve pore kose i slomljene folikule, brzo ih obnavljajući. Za ultra-oštećenu kosu, maksimizirajte efekte tako što ćete se dva puta nedeljno počastiti maskom za kosu od ovog ulja, u trajanju od 10-15 minuta.

Ulje makadamije obnavlja oštećenu kosu.
Shutterstock 

2. Tretira kožu glave

Zbog svoje sličnosti sa sebumom, ulje makadamije je vrhunski prirodni tretman za kožu glave. Ako imate suvo ili ljuskavo vlasište, nanošenje ulja makadamije tako što ćete ga trljati malim kružnim pokretima vrhovima prstiju pomoći će vam da ga pravilno hidrirate. Ulje će takođe podstaći kožu skalpa da se samoregeneriše zbog komponente oleinske kiseline, koja deluje kao antiinflamatorno sredstvo za omekšavanje kože.

Ulje makadamije je delotvorno za kosu.
Anna Bizon/Gpoint Studio 

3. Sprečava naelektrisanost

Niko ne želi da se nosi sa dosadnom, tršavom kosom. Srećom, ulje makadamije takođe može da vam pomogne i u tome. Duboko hranljivo, ovo ulje kroti kovrdžanje, minimizirajući naelektrisanost i zapetljavanje kose. Istovremeno obezbeđuje vlagu koja jača i hidrira sve tipove kose.

4. Dodaje sjaj

Osim što omekšava kosu, ulje makadamije deluje kao sredstvo za poboljšanje prirodnog sjaja kose. Odličan je sastojak za regulisanje prekomerne proizvodnje ulja na skalpu jer vitamin E koji se nalazi u njemu pomaže u ravnoteži, a istovremeno dodaje i sjaj.