Proređena kosa je problem s kojim se mnogi suočavamo prilikom procesa starenja. To se može dogoditi iz mnogo razloga, od genetike do hormonskih promena. Iako nemamo kontrolu nad tim aspektima našeg zdravlja, možemo promeniti rutinu nege kose!

Stručnjaci tako ističu da bi izbegavanje pojedinih proizvoda moglo poboljšati situaciju, a visoko na listi za otpis našao se gel za kosu.

Bez obzira upotrebljavaš li gel kako bi postigla zalizani izgled kose ili kako bi ukrotila nestašne pramenove, njegovo korišćenje treba svesti na umerenu meru.

Posebno ako patiš od stanjivanja ili opadanja kose! Gel može produbiti ovaj problem jer začepljuje folikule dlake te pridonosi njenom oštećivanju. "Nanošenje lepljivih hemikalija na teme znači da ista lepljivost ulazi u folikule dlake. To može uzrokovati opadanje kose i stvarati prave probleme kada dođe vreme da nova kosa izađe iz folikula dlake", istakla je za portal SheFinds stručnjakinja za kosu.

zeni opada kosa
Shuterstock 

 Možda će vas zanimati: 

I ne samo to, većina komercijalnih gelova za kosu puna je hemikalija - zvanih sulfati i parabeni - koji su loši za kosu, ali i zdravlje uopšteno.

"Sulfati se obično koriste u sapunu za pranje posuđa i sredstvu za uklanjanje boja. Ova štetna hemikalija može prodreti kroz kožnu barijeru i degenerisati stanične membrane te proteine ​​na vašem temenu", objasnila je za isti portal stručnjakinja za lepotu, dodajući: "Parabeni su bili poznati i kao endokrini disruptori, što znači da ometaju vaš hormonski sastav, što dovodi do stanjivanja kose."

zena ceslja kosu
Freepik 

Dakle, ako redovno koristiš gel za kosu, razmisli o nekoliko alternativnih opcija. Umesto toga, isprobaj nežnije opcije poput krema za kosu, paste ili pomade za oblikovanje kose.

Možeš čak posegnuti za potpuno prirodnim kokosovim uljem, samo pripazi pri količini koju upotrebljavaš kako bi sprečila da kosa izgleda masno. I naravno, svakako proveri oznake proizvoda kako bi bila sigurna da sve što koristiš ne sadrži parabene i sulfate.

Bonus video 

Kako podstići rast kose Instagram/moniquemrapier