Moramo priznati da nije prijatan osećaj kada posle pranja kose primetite gomilu dlaka u ruci koje su iz nekog razloga otpale. Strah da ćemo za tren oka potpuno oćelaviti raste sa svakim pranjem, ali je sasvim normalna pojava kroz koju gotovo svi prolazimo po povratku sa odmora.

opadanje kose
Shutterstock 

Pojačano opadanje kose nakon odmora je zapravo vrlo česta pojava koju mogu pokrenuti različiti faktori. Jedan od najčešćih razloga je telogena faza, odnosno faza u kojoj se kosa odmara pre nego što opadne. Posle perioda stresa ili promena u rutini (kao što je odmor), više vlasi može da pređe u telogenu fazu, a kada je veliki broj vlasi istovremeno u fazi opadanja, rezultat će biti povećan gubitak kose. Štaviše, iako imamo utisak da se naše telo potpuno odmara, svaka promena predstavlja stres za naš organizam, a upravo je to poznat faktor koji izaziva pojačano opadanje kose.

opadanje kose
Shutterstock 

Takođe, ako provodite više vremena na suncu ili u različitim klimatskim uslovima, kosa može biti izložena većem stresu zbog sunčeve svetlosti, suvog vazduha, slane vode, što je čini lomljivom i sklonom lomljenju.

opadanje kose nakon letovanja
Instagram 

Ono što je važno je da nakon povratka u rutinu uvrstite hranljive tretmane koji će ojačati samu kosu, kao što su maske, ulja i serumi, a obavezno koristite zaštitu od toplote ako samu kosu stilizujete toplim uređajima. Šišanje je još jedna opcija za koju se najčešće odlučujemo po povratku sa odmora, pa je sada idealno vreme da zakažete termin kod frizera i svojoj kosi date svež i zdrav izgled kako bi mogla nesmetano da raste.

Bonus video

Frizure koje izazivaju opadanje kose TikTok/drlilyt