Pored toga što su estetski važni, nokti predstavljaju ogledalo stanja celog organizma. Često zaboravimo da ih adekvatno negujemo, a neretko u želji da deluju lepo i negovano, odlazimo na manikir u kozmetički salon.

Ipak, iako deluje veoma uredno i traju po 2 do 3 nedelje, žene koje redovno rade manikir bi, po mišljenju doktorke, trebalo da znaju sve mane i vrline ovog tretmana.

Dermatološkinja Adel postala je prepoznatljiva na TikToku koji je iskoristila kao platformu na kojoj nesebično deli savete iz svoje struke. Njeni videi naišli su na odobravanje publike koja je uz pomoć njih osvestila mnoge greške koje nesvesno radi, a tako je bilo i ovoga puta kada je doktortka otkrila koliko su odlasci na manikir za pravo štetni za nokte i kožu.

"Evo šta morate da znate. UV zraci iz lampe ubrzavaju starenje, a ako već idete, trebalo bi da koristite kremu sa zaštitnim faktorom", savetuje doktorka.

Sve o manikiru TikTok/dermatology.doctor

Pored brige o koži i izlaganju iste UV zračenju, ukoliko preferirate crvenu boju na noktima dr Adel ima vest koja vam se neće dopasti.

"Crveni lak može da dovede do diskoloracije noktiju", dodala je doktorka.

crveni lak za nokte
Carina Jahn Photography +49 (0) 179. 543 12 76 mail@carina-jahn.de GERMANY 

Ovo ne važi samo za crvenu boju, nego generalno za sve tamnije nijanse, jer upravo one čine da nokti ispod takvih boja brzo požute. Kao preventivu od žutih notkiju, doktorka predlaže da ispod tamnijijh lakova da prvo namažete providnu bazu.

Za kraj je doktorka naglasila koliko manikir može da istanji i ošteti nokatnu ploču, te nije na odmet povremeno napraviti pauzu i iskoristiti je za negovanje noktiju.

Ovaj video je ubrzo postao viralan, a u komentarima su se pojavile žene koje su počele da primenjuju doktorkine savete, i koje pišu kako su im nokti ojačali.

kako ojačati nokte
Shutterstock