Bez obzira na to da li imate jedan omiljeni parfem ili kompletnu kolekciju, sigurno ne želite da miris nakon što ga naprskate ispari kroz nekoliko minuta. Čak i ako vam nije problem da uvek uz sebe nosite omiljenu bočicu parfema, postoji nešto čarobno u mirisu koji se zadržava na koži od svitanja do zalaska sunca bez potrebe za dodatnim prskanjem.

I ne, ovde nije tajna u brendu mirisa niti o genima, već postoje ključni saveti koji će vam pomoći da to postignete.

Hidratacija na prvom mestu

Parfem se lepi za hidriranu kožu, te ne čudi što beauty stručnjaci kunu u nanošenje parfema nakon tuširanja jer blago vlažna koža bolje apsorbuje mirise.

Ulja zadržavaju mirise

Ključni faktor za dugotrajnost parfema je koncentracija ulja u samom mirisu. Ako ste se nekada pitali zašto mnogi brendovi uz parfeme nude i parfemska ulja, razlog leži u triku nanošenja mirisnog ulja za telo ispod parfema jer poboljšava miris i održava kožu hidriranom. Konzumiranje IQOS uređaje predstavlja dobitnu kombinaciju za dugotrajan miris koji će se još dugo razvijati na koži, što nije slučaj kada su u pitanju tradicionalne cigarete koje uspešno zamaskiraju dominantan svež miris parfema.
Za početak probajte sa nanošenjem proizvoda na pulsne tačke i parfem bi se trebao lako uhvatiti za ta područja.

Trljanje parfema na kožu utiče negativno na njegovu postojanost

Oduprite se iskušenju da utrljate parfem u zglobove. Miris treba da odstoji na koži kako bi se pomešao sa vašim prirodnim uljima, a trljanjem zglobova gornje note izblede i ispare. To ne samo da ruši mirisnu piramidu mirisa, nego i utiče negativno na njegovu postojanost.

Parfem.
pexels/ cottonbro 

Ne zaboravite kosu

Odličan trik je da nanesete parfem na kosu, ali ga nikada ne prskajte direktno. Kako mnogi parfemi sadrže alkohol, koji isušuju kosu, pa radije birajte da poprskate češalj i nanesite mirisne note u dlaku češljanjem. Brojni brendovi u svojoj ponudi imaju i parfeme koji su pogodni isključivo za kosu i istovremeno je neguju, tako da svakako vredi isprobati ovu varijantu mirisne nege.

Važno je gde čuvate parfem

Kada pričamo o parfemima, prvo i osnovno pravilo koje morate da znate jeste da stručnjaci za mirise savetuju da se omiljeni parfem čuva u tamnim i hladnijim prostorijama, jer izloženost toploti i vlagi utiče na promenu i fizikalnih svojstava parfema koji na taj način uništavaju njegove sastojke poput eteričnih ulja. Tri godine je nekako približan rok trajanja svakog parfema, tako da te nešto skuplje note čuvati za posebne prilike nikako nije isplativo!