U slučaju da ne uspevate da izbegnete kafu, crno vino ili hranu u bilo kojoj boji, velike su šanse da ste se u nekom trenutku pitali kako brzo izbeliti zube.

Ne samo da vam svetli, beli zubi mogu dati malo više samopouzdanja, već su i signal da su vaša higijena na nivou. Dakle, ako želite da poboljšate svoju rutinu oralne nege, imamo sve savete koji su vam potrebni. Čitajte dalje za savete kako brzo izbeliti zube bez odlaska u stomatološku ordinaciju.

1. Pijte dosta vode

Tamne tečnosti kao što su crna kafa ili crno vino pijte uvek uz vodu. Pigmentu je potrebno 30 sekundi da prodre, tako da će voda za piće uz kafu ili vino pomoći da se isperu sve potencijalne mrlje.

kafa
Shutterstock 

2. Operite zube nakon tamne, lepljive hrane

Verovali ili ne, tamna, lepljiva hrana (naročito kada je vruća) može duboko prodreti u zube, što dovodi do intenzivnijeg bojenja. Nekoliko namirnica koje deluju tako su: balzamiko sirće, soja sos, paradajz sos, sos od brusnice i čokoladni sirup. Jedno od rešenje je da operete zube odmah nakon jela, što nažalost nije uvek moguće. Ali kao i kod mrlja od kafe i vina, "ispiranje" usta vodom može pomoći da mrlje od hrane budu na "stand by-u" dok ne dobijete priliku da ih operete.

3. Nosite ruževe sa plavim podtonom

Nošenje karmina za usne na bazi plave zapravo neće promeniti boju vaših zuba, ali može dati iluziju belih zuba. Zašto? Kaže se da ružičasta, crvena i boja šljive na bazi plave nadoknađuju žute tonove u zubima.

4. Nabavite zalihe jabuka i celera

Hrskavo voće i povrće je odlično za uklanjanje plaka i poliranje zuba i desni. Oni takođe povećavaju proizvodnju pljuvačke koja može uticati na vaše oralno zdravlje.

smuti.jpeg
Unsplash 

5. Konac za zube

Četkica za zube ne može dopreti do svih mesta, pogotovo u prostor između dva zuba, pa čak do 35% površine zuba ostaje neočišćeno. Plak i čestice hrane između zuba mogu učiniti da vaš osmeh u celini izgleda žućkasto, zato ne zaboravite da koristite konac. Poželjno je da se koristi uveče pred spavanje, ali nećete pogrešiti i ako je deo vaše jutarnje rutine.

6. Smanjite šećer

Ishrana ispunjena šećerom može dovesti do karijesa, gingivitisa i plaka - a sve to može potamniti zube. Ne morate potpuno da smanjite šećer, ali ako pokušavate da izbelite zube, pazite koliko ga konzumirate.

šećer
Unsplash 

7. Pušači neka ostave cigarete ili pređu na bolje alternative

Pušenje uzrokuje žutilo i karijes zuba, a može čak i uzrokovati gubitak zuba. Danas postoje i neke bezdimne alternative, poput IQOS uređaja, koje su potencijalno manje štetne po zubnu gleđ. Zahvaljujući duvanskim proizvodima nove generacije koji manje utiču na prebojenost zuba za razliku od običnih cigareta.

U ovom istraživanju je, naime, procenjivan uticaj aerosola iz bezdimnih alternativa cigaretama koje proizvode paru ili zagrevaju duvan. Svakako, ukoliko su na vašim zubima već vidljive mrlje, prelazak na bezdimne alternative neće uticati da te mrlje nestanu.