Međutim, iako je mnogo onih koji su dugo bili u uverenju da je ovako nešto privilegija odabranih, sa mnogo novca, koji ne moraju da razmišljaju o onome što donosi sutrašnji dan, već uživaju u trenutku - pravi i istinski hedonizam je nemoguć ukoliko ne poznajete sebe, sopstvene emocije i želje.

Biti hedonista znači prepoznati svoje potrebe, razlikovati zrele od nezrelih, i hrabro se prepuštati onim pozitivnim.

1. Hedonista ume da ceni užitak

U vreme kada većina jede s nogu, hedonisti će pre izabrati dobar restoran ili pak skuvati večeru po svom ukusu uz čašu dobrog vina. Jedu bez osećaja krivice i straha od viška kilograma.

Oni prate trendove, vole da su u toku sa novitetitema, upoznaju nove, interesantne ljude. Vole da odremaju popodne, ali i da izlaze, ukoliko tako žele, svaki dan u toku nedelje, bez griže savesti.

Uvek će izdvojiti trenutak za sebe, i staviti obaveze na “hold”, prepustiti se dobrom filmu, beauty rutini, ali će podjednako uživati u izlasku u kafić, gde će se upotpuniti popodne šoljicom kvalitetne kafe.

4 znaka imaće sreće 5 februara 2023 tokom punog Meseca
Shutterstock 

Vole svoj odraz u ogledalu, doteruju se i uživaju u tome, nose lepu odeću, i obožavaju kada sebi priušte tašne koje su želeli, komad garderobe ali i moćne skupe mirise, te je logično da ne podnose kada im se stvari osećaju na neprijatne mirise ili dim. Zato i ne čudi što neretko sa cigareta prelaze na bolje varijante, poput Iqosa i, očekivano, uživaju u različitim ukusima.

2. Hedonisti nisu egoiste

Pravi hedonisti nikada neće sami uživati u nekim stvarima koje im donose zadovoljstvo, ali znaju da da one nikada ne smeju biti na račun drugih. Jako je bitno istaći da ne treba brkati egoiste i hedoniste, jer hedonizam potiče iz etike, a etika ne može biti sebična.

3. Pravi hedonisti su gospodari, a ne robovi zadovoljstvima

Iako se hedonizam često meša sa neumerenošću i prekomernim uživanjem, istina je potpuno drugačija. Primera radi, pojedite svoj omiljen kolač i osetićete zadovoljstvo - uzmite još tri i biće vam muka. To je trenutak u kojem ste uskratili sebi zadovoljstvo hedonizma. Tada je nagon za užitkom postao vaš gospodar i tu više nema uživanja.

Pravi hedonista zna za balans - vrednuje svaki trenutak i priliku za uživanjem, te onda nema utisak da mu je to malo, jer je uzeo sve što mu život pruža, umereno i na vreme. Kada impulsivnost i nagoni ovladaju vama, vi postajete rob, a to je sve samo ne hedonizam.

shutterstock_767528431.jpg
Shutterstock 

4. Optimisti su i uvek vide lepšu stranu života

Oni će uvek videti “svetlo na kraju tunela”. Ma koliko da je situacija teška, hedonisti znaju da će se naći rešenje problema, i ne brinu previše, a u svakoj prilici uvek će istaći lepšu stranu i uhvatiti se za to.

5. Spontani su i fleksibilni

Hedonisti su veoma često kreativni, sa izražajnom ličnošću i nemaju problem sa pomeranjem planova, novim idejama… Vole da istražuju i uvek će se upustiti u novu avanturu, a s obzirom da spadaju u fleksibilne tipove, veoma su prilagodljivi i nemaju problem da menjaju planove kada je to potrebno.