Kada govorimo o brizi o sebi važno je znati da svakodnevnim malim postupcima možemo pozitivno uticati na svoje mentalno zdravlje koje pomaže da vodimo srećan, zdrav i ispunjen život.

Individualno je koje će navike vas opustiti i učiniti da napunite baterije i ponovo se osećate poletno i spremno za akciju. Ipak, mi smo izdvojili neke od koraka koji obično podižu energiju i čine da racionalno gledate na sve životne okolnosti koje dan nosi. U suprotnom telo će početi da trpi veliku količinu stresa, a može i podleći pod pritiskom.

Kako negativne emocije ne bi preplavile um, usporile i onemogućile korak napred, pridržavajte se svojih omiljenih rituala, a ukoliko ih nemate isprobajte neke u nastavku.

Fizička aktivnost deluje kao antidepresiv

Minimum 30 minuta bilo kog oblika fizičke aktivnosti dovoljno je da se ispusti dopamin koji telo automatski čini opuštenijim, a samim tim i srećnijim. Vežbanje ne utiče samo na naše telo, već i na um, što čini da poboljšano psihofizičko stanje organizma. Isto tako, važno je da vežbanje ne smatramo samo još jednom obavezom u danu koju nevoljno obavljamo, već da postane sastavni deo životnog stila.

Boravak u prirodi i digital detoks

Boravak u prirodi je jedna od stvari koja zasigurno blagonaklono deluje na naše mentalno zdravlje. Ipak, boravak u prirodi se ne podrazumeva potpunim ukoliko sve vreme u parku ili kraj vode provedemo na telefonu. Dok boravimo u prirodi bilo bi dobro da se usmerimo na stvari koje nas okružuju, da osvestimo prirodne pojave koje uočavamo, sunce, oblake, lišće ili drveće i povežemo se sa prirodom tako da upadnemo u mood "življenja u trenutku".

Boravak u prirodi i digital detoks.
Shutterstock 

Zakočite i izdvojite vreme za ispijanje omiljenog napitka u miru

Užitak ispijanja kafe ili čaja i pasija prema knjigama oduvek ide jedno uz drugo. Od nedavno ovom malom, ali veoma korisnom užitku za naše mentalno zdravlje, se priključio i ritual konzimiranja Iqos uređaja na koji prelazi sve veći broj pušača koji ne žele da se odreknu nikotina, ali su odlučili da pređu na bolju alternativu.Ukoliko trenutno u čaju pronalazite zdraviju soluciju kafe, isto možete očekivati i od Iqos uređaja koji je alternativa klasičnim cigaretama.

Radite ono u čemu zaista uživate

Bavljenje hobijem nas opušta i zabavlja. Omogućava nam da se udaljimo od svakodnevnih briga, a može i takođe pozitivno uticati na društveni život jer daje priliku za proširenje kruga poznanika. Upoznajte sebe i upitajte se šta je to od čega vam srce igra, a potom izaberite ono što vama odgovara i pokušajte da mu se posvetite najmanje 1 sat nedeljno. 

Provodite vreme sa dragim ljudima

Dobri međuljudski odnosi su važan faktor za mentalno zdravlje svake osobe jer jedna od osnovnih ljudskih potreba jeste potreba da pripada. Provodeći vreme sa dragim ljudima, dajemo sebi priliku da pričamo o sebi, zabavimo se, zagrlimo, smejemo ili šta god nam je u tom trenutku potrebno. Često tokom dana srećemo različite ljude, ali to ne znači mnogo ukoliko to nisu ljudi sa kojima imamo kvalitetne i bliske odnose.