Najčešći uzročnik raka grlića materice je tip HPV virusa čije prisustvo u ženinom organizmu neretko prođe i bez simptoma. Virus se prenosi polnim putem i baš zbog toga istraživanja pokazuju da većina žena koja se zarazi oseća stid zbog toga. Zbog stigme,nedovoljno razvijene svesti i edukacije žene odlažu ili izbegavaju preventivne ginekološke preglede ili o ovom problemu ćute i ne informišu se. Iako HPV može biti jako opasan i smrtan, ukoliko se na vreme dijagnostifikuje, može se izlečiti.

Ono što je važno je glasno progovoriti o temama koje se tiču naših tela, a često se smatraju sramotnim. U okviru drugog videa koje smo uradili u saradnji sa Libresse, ističemo koliko je važno srušiti tabue i ukloniti stigmu koja se tiče našeg zdravlja. HPV nije sramota, a o ženskom telu moramo pričati direktno i bez sramoćenja. U takvoj klimi žene bi češće odlazile na preglede, prepoznavale simptome, i pre svega se štitile od virusa.

libresse-hpv-virus-tabu-polna-bolest-rak-grlica-materice
Press 

U periodu od 1. aprila do 31. maja 2021. kupovinom bilo kojeg Libresse proizvoda biće donirano 3,3 RSD Udruženju građana Ženski centar „Milica“ za pomoć ženama obolelim od raka grlića materice. Od prikupljenih sredstava finansiraće se rad Nacionalnog centra Milica kroz pružanje iskustvene podrške i stručnih konsultacija sa lekarima, putem telefona, online platforme i lično, kao i ostali urgentni vidovi podrške ženama obolelim od raka grlića materice, dok prolaze kroz proces lečenja.

Ovim projektom pruža se podrška svim ženama kojima je dijagnostikovan rak grlića materice, kako bismo eliminisali sram i stigmu povezane sa ovom bolešću. Pored toga, takođe želimo stalno da ističemo važnost preventivnih zdravstvenih pregleda, čime se povećavaju šanse za rano dijagnostikovanje i smanjuje rizik od smrtnog ishoda.