Pre dva dana, javnost je potresla vest, da je učesnica jednog rijalitija, u naletu nervog rastrojstva, obrijala glavu. Ovo nije prvi slučaj da se ovako nešto desilo pred kamerama, pa nismo mogli a da se ne zapitamo, koliko se ovako nešto često dešava, i šta je to što se dogodi u glavi neke žene, da se odluči na ovako drastičan korak.

Uglavnom se smatra da žene "rade o glavi" kada su nezadovoljne, ali dok se većina odluči na standardno skraćivanje šiški, ili promenu boje kose, ima i onih kojima je "izlaz" mašinica.

Pitali smo Lea Ivaniševića, psihologa I psihoterapeuta u edukaciji, zbog čega se neke žene odlučuju na ovakav neki korak.

leo ivanisevic
Printscreen/instagram/leo.the.lost 

- Kada prolazimo kroz period tranzicije koji je posebno težak i bolan, skloni smo donošenju ishitrenih odluka koje treba da nam pruže brzo olakšanje. Želimo da se nekako otresemo i otarasimo bola, da istisnemo i potisnemo teške i intezivne emocije usled čega pravimo razne nepromišljene izbore poput impulsivne kupovine ili ekstremne promene frizure – kaže Ivanišević.

- Promena fizičkog izgleda je poput odbacivanja stare ljušture i nadamo se da ćemo se nakon toga osećati bolje. Nažalost, brza fizička transformacija ne može da eliminiše stres. Ovakve, spoljne aktivnosti uglavnom nisu ono što nam je zaista potrebno kako bismo umirili unutarnji nemir.

Psiholog dalje objašnjava da je uobičajeno, primera radi, kada se romantična veza okonča, da će žena poželeti da promeni frizuru. Tuga nakon raskida često pokreće velike promene u izgledu, kao da želimo da se rešimo bukvalnog i metaforičkog "tereta" sa naše glave. Održavanje duge kose zahteva dosta nege, proizvoda, vremena i strpljenja. Dizanje ruku od toga može da simboliše puštanje emotivnog tereta koji je nosila veza, objasnio je Leo. 

- Kosa može da učini da se osećamo bolje u vezi sebe, ali ona nema magične moći. Promena imidža je nešto čemu često pribegavamo kako bismo stvorili lažni osećaj kontrole. Iako možemo da kontrolišemo neke od okolnosti u našem životu, u periodu krize najvažnije je da kontrolišemo sebe, svoje emocije i reakcije.

- Nažalost, kada smo pod stresom, najlakše nam je da potražimo neki beg. Lakše je ošišati se, nego priznati sebi da je ekstremna promena frizure samo pokušaj da kratkotrajno povratimo kontrolu nad svojim životom.

Psiholog Ivanišević smatra ukoliko razmatramo veliku promenu imidža, da ne bi bilo loše da se zapitamo da li tu odluku donosimo iz osećanja sopstvene nemoći, iz straha ili iz potrebe za unutarnjim promenama. "Ukoliko ste već neko vreme gledali i razmatrali frizure, možda vaša odluka i nije toliko drastična.U svakom slučaju, mnogo je bolje da takve odluke donosite onda kada ste smireni", objašnjava i dodaje, "postoje situacije kada je nova frizura zaista oslobađajuća i kada nam pruža nove načine da se prezentujemo svetu. Šišanje, onda kada je autentično motivisano, zaista može da posluži kao sredstvo transformacije koje će nam pomoći da budemo samopouzdaniji."

sisanje
Freepik 

U korist ovim tvrdnjama mogu se naći I brojne teme na Quori I Redditu u kojima su žene objašnjavale zašto su se odlučile na ovaj korak.

"Ovako nešto donosi vam promenu. Kad već ne možete da promenite mentalnu agoniju u glavi, barem možete da promenite svoj izgled drastično. Ne možete kontrolisati užasne misli i emcije koje vas opsedaju, ali možete frizuru. Iako su mnogi ovo smatrali pozivom u pomoć, u mom slučaju bilo je ispoljavanje unutrašnjeg stanja kroz izgled."

"Nakon tragedije u porodici ošišala sam se na ćelavo. To je bilo pre vipše od deset godina ali se ne kajem. Kako je kosa rasla i ja sam učila da se nosim sa bolom."

"Izgubila sam kontrolu nad životom. Samo sam želela nešto što mogu da kontrolišem. U očima drugih ja sam morala da znam kako da se izborim sa mentalnim problemima. Samo sam želela da ono kako se osećam iznutra bude vidljivo i spolja."

demi mur
Printscreen/youtube/ hairvideos 

U prethodnom periodu, svedoci smo da se pred kamerama jednog rijalitija, pre gorepomenute učesnice ošišala još jedna, takođe uživo u programu. Tada, slomljena fizičkim i mentalnim problemima, koji su kasnije praćeni i velikim gubitkom kilograma, učesnica se ošišala poptuno na kratko, a u brojnim intervjuima pojavljivala se sa perikom. 

Za sličan čin odlučila se i Britni Spirs nakon nervnog sloma zbog oduzimanja dece. Naime, Britni se 2007. godine nenajavljeno pojavila pred kućom svog bivšeg supruga Kevina jer je želela da vidi svoje sinove. Nakon što joj Kevin to nije dopustio, uputila se do najbližeg frizerskog salona i zamolila frizerku da joj pred više od 70 okupljenih paparaca obrije glavu. Frizerka je pokušala da je odgovori od te ideje, ali čim joj je okrenula leđa, Britni je uzela mašinicu i sama sebi obrijala glavu.

britni
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Demi Lovato je nedavno skratila svoju dugu crnu kosu, kao čin "oslobođenja" od mučne prošlosti. Celokupnu ispovest o svom životu opisala je u svom dokumentarcu, priznavši celu istinu o upotrebi narkotika, ali i borbi sa biploarnim poremećajem. 

Sam čin brijanja glave, kao borbe protiv depresije, anksioznosti, problema, onoga što možete i ne možete da promenite, predstavila je i pevačica Pink u spotu za pesmu "Perfect". Tada je izjavila da joj je glavna inspiracija za pesmu bio njen suprug Keri Hart, te da pesma nosi poruku protiv depresije, samopovređivanja i samoubistva.

 Mnoge slavne ličnosti pribegle su promeni imidža u trenucima kada su prolazili najgore trenutke u svom životu. Keti Peri, Kara Delavinj, Majli Sajrus, Lena Danam, Kristen Stjuart, Ema Stoun, Vinona Rajder... samo su neke od slavnih dama koje su se odlučile na velike transformacije nakon traumetičnih perioda u životu. 

Jedno je sigurno, kao što je i psiholog Ivanišević rekao, u većini slučajeva ovo je samo bilo kratkoročno rešenje za trenutne probleme. Sa druge strane, žene nekad podsvesno ovim činom, žele da poruče da "nisu vredne pažnje", "da žele da se sakriju od svih, da budu neprivlačne, da ljudi prestanu da obraćaju pažnju na njih", što može biti poziv upomoć.

sisanje
printscreen/youtube/V_M 

Za razliku od, recimo, autodestruktivnog gojenja, šišanje je instant akcija i zato stvara osećaj katarze. Izmena spoljašnjosti je najjednostavniji način da se izađe na kraj sa unutrašnjim konfliktima.

Međutim, ne možemo da pomenemo i da šišanje može biti posledica želje da damo podršku bolesnim članovima porodice, koji boluju od najtežih bolesti, pa se ovim činom na neki način i solidarišemo sa njima i pokazujemo da smo uz apsolutno uz njih. Odsecanje kose može da bude i način da se neko izbori sa nepovratnim gubitkom drage osobe, kao što je to učinila, primera radi, pop zvezda Jelena Karleuša, nakon smrti majke.

Kako ovakav čin može biti povezan sa daleko ozbiljnijih prihološkim problemima, ključno je da osobe koje prolaze ovako nešto potraže profesionalnu pomoć psihologa, psihijatra ili terapeuta.

Na telefonski broj 011/7777-000 mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihova porodica, a sa njima će razgovarati stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja - psihijatri, psiholozi, socijalni radnici.