Koliko je puta pored vas prošla dobro obučena, lepa devojka, u nekoj dobroj modnoj kombinaciji, ili sa brendiranom tašnom, cipelama, ili možda estetskim intervencijama, a da vam je prošlo kroz glavu: "Ma, kupio joj dečko, nije kao da je sama zaradila". 

Hajde sad, iskreno samo - nema ovde osuda! Jer, ruku na srce, mnogi su to barem jednom pomislili. I jasno je zašto. Jer u ovom društvu, ako devojka dobro izgleda - zaslužan je sponzor. Ima intervencije? Sponzor. Dobro se oblači? Zna se - sponzor joj je kupio. Dobar posao? Pa vidi, nije sigurno "gulila" u đačkoj klupi, a tako izgleda - sponzoruša, dabome.  

Sa jedne strane, tužno je jer se odmah pomisli na to, da je jedini način da devojka dobro izgleda i bude uspešna samo ako joj neko drugi to priušti. A tek za ono - pokloni i slično. Ne daj bože da joj je dečko poklonio nešto skupo! Sram je bilo, bednica, samo na pare gleda... Zvuči poznato?

E baš je iz tog razloga, jedan tvit podigao je veliku prašinu u našoj nam, kosmopolitskoj Srbijici.

"Mora da se razgraniči pojam sponzoruša od hoću lepo da živim. Svaki put ispadnem materijalista u svetu nežnih cvetića. Neću da živim jadno i bedno jer nisam nikada i ne vidim šta je loše u tome. Ne tražim pare ni od koga, već ih sama zarađujem. I ne treba mi lik koji nema ništa.", napisala je na Twitteru jedna korisnica, bacila "bombu", poklonila se i "oprala pod" onima koji smatraju da žensko ako ima - dobilo je, a ako želi više - onda joj je samo za tako nešto samo muško potrebno. 

Komentari su se samo nizali, ali to se i očekivalo. 

"Što bi moja šveca rekla, između puževa biram onog s kućicom", "Mnoge drugarice su se razvele i namučile sa likovima koji su u startu kao imali nesto (npr stan, lokal) ali nisu imali struku, niti hteli da rade. I takvih se pazi!", "Da, danas si sponzoruša ako nećes da izdržavaš nekog lenjivca. Skroz se sve poremetilo", "Potpisujem svaku reč! I sama radim poprilično da bih sebi obezbedila normalan život, ne planiram nikoga da vučem na grbači. Tako da, srećno nam bilo"... samo su neki od zaključaka žena koje su shvatile šta je ova devojka zapravo želela da kaže, jer je bilo i onih koji nisu najbolje razumeli. 

"Da li sam te dobro shvatila? Ne treba ti bogat, nego vredan da zajedno rastete kako u emotivnom, tako i finansijskom smislu?", napisala je jedna korisnica, a Nataša se složila sa pretpostavkom, kao i sa komentarom da nam ne treba mrcina, već neko ko hoće da radi".

Međutim, kako to obično biva, najglasniji su bili oni koji su se pronašli, ali da zlo bude veće - nisu to bili samo, kako se pretpostavljalo, muškarci, već i žene. Od onih koji su komentarisali da nije sponzoruša, već materijalista, da će verovatno ostati sama, da je niko neće i slično, pa sve do onih koji smatraju da prava ljubav nema "cenu".

A onda se pojavio komentar kao šah-mat na celu priču: 

"Bukvalno. Danas je "sponzoruša" izgovor muškarcima da budu slepci. Ceo život radim da ne bih bila slepac, nisad nisam bila slepac i ne treba mi slepac koga ću da vučem na leđima ili živim njegovim čergarskim stilom života, a sve na osnovu devize ljubavi" , napisala je druga korisnica.  

I hajde sad časkom da stanemo, udahnemno i razmislimo! 

Evo, da se ne krijemo iza mišljenja drugih - sve smo mi izlazile sa "tatinim i maminim sinovima" što ne znaju sijalicu da promene. Sve vajni i sjajni junaci, face sa jakim poslovima, ali samo u opisu profila na Instagramu. Sve sami biznismeni, a kad dođe do toga da se plati kafa - "e mačko delimo račun". I okej, to je potpuno u redu, samo da ne vodi do onog "kevo, daj pare da kupim cigare". Zemljače, imaš 35. godina, "Grow the fu*k up!"

Nemojmo zaboraviti ni one koji za svoje neuspehe krive sve sem sebe samih. Jer dobio je otkaz, ne jer kasni, ne radi šta treba i bre, lenja je mrcina, već jer ga "šef ne voli". Ma nemoj!

I sa devojkom je raskinuo, ne jer je ona nešto uradila, nego, mo' š misliti, ima dva grama mozga. Ne uklapa se to u "balkanske standarde"... neće da rmba po celi dan, izgleda ko baba, oblači se samo "kod kineza" i sve pare daje u kuću - pa onda muža cima da joj da za uloške. Hej!

devojka kupovina
unsplash/freestocks 

Da se razumemo, niko ovde ne kaže da sponzoruše ne postoje. Te što bi kroz život na konto lepog lica i raširenih nogu, nisu deo ove priče. Ali, ako devojka, radi, trudi se, zarađuje, onda i ima pravo da uživa u lepim stvarima, da časti sebe dobrom torbom, cipelama, putovanjem, ma bre da baca pare sa terase ako joj se tako hoće, a gospodin "zna se ko je muško u kući", umesto što greje mamin dvosed, možda bi bilo bolje da zasuče rukave

Uostalom, kad već toliko citiraju onu Saganovu: "Novac ne može kupiti sreću, ali bih radije plakao u Ferariju, nego u autobusu", onda je možda i vreme da tako nešto sa papira i Instagrama, sprovedu u delo.  

Pa zašto bi onda nekoga ko voli luksuz, uživa u njemu i sam se za to trudi nazivali sponzorušom?

Zašto je na prvu loptu pretpostavka, ako je devojka i uspešna i lepa, plus, ne daj bože, skupo obučena, da joj je neko to drugi obezbedio? Ili, zašto uopšte vlada to mišljenje da bilo ko treba da snizi svoje kriterijume samo da bi se neko drugi osećao bolje? 

Ako se ja trudim, a ti se sa 30 i kusur "šlepaš" uz mamu, zašto sam ja dužna da tebe vadim iz blata ili da svoj život uništavam samo da bi se ti, o "dominanti mužjače" osećao bolje?

Na kraju, ljudi će uvek naći opravdanje za svoj neuspehe i tačka! Ali, da ne bude da se čuje samo jedna strana. Zanima nas, kakvo je vaše mišljenje na ovu temu. Glasajte u anketi i pokažite da li se slažete ili ne, sa mišljenjem u Twitter objavi.