Kada dijeta prosto ne daje očekivane rezultate mnogi počnu da razmišljaju o operaciji smanjivanja želuca. Neki lekari kažu da je to jedini način za izlečenje gojaznosti i sprečavanje drugih zdravstvenih komplikacija na duže staze.

Sužavanje želuca, “sleeve” gastrektomija ili vertikalna "rukavna" gastrektomija je procedura kojom se smanjuje zapremina želuca za oko 75%. Na taj način želudac poprima formu cevi ili rukava i gubi mogućnost rezervoara, smanjuje se količina unosa hrane , menja se hormonski put koji reguliše ujedno i sitost i na taj način bolesnik počinje da gubi na težini.

Nakon operacije smanjivanja želuca pacijent mora da se pridržava dijetalnog režima ishrane koji je neophodno ispoštovati kako bi se sprečile moguće rane komplikacije. Važno je i napomenuti da nakon operacije želuca pacijenti mogu da uzimaju hranu, ali da brzo postižu sitost, kao i da opsesivno uzimanje hrane više nije moguće. 

Ono što je ohrabrujuće je da pacijent nakon operacije nije gladan jer se sa smanjivanjem želuca ujedno odstranjuje i hormon gladi, ali je i sam osećaj za ukus hrane drugačiji. Kako je ovaj način smanjena viška kilograma sve popularniji vidimo u svetu poznatih ličnosti koji sve češće pribegavaju ovoj metodi. 

Neki od svetski poznatih ličnosti koji su se opredelili na intervenciju su pevačica Maraja Keri, tv lice Šeron Ozborn i njena ćerka Keli, Ebi Li Miler, kao i mnogi drugi. Takođe i američki političar Kris Kristi se nakon bezbroj neuspešnih dijeta odlučio na ovaj zahvat.

U Srbiji je oko 50 odsto populacijegojazno ili predgojazno, dok je ekstremno gojaznih oko 3 odsto. Danas o ovoj temi najviše znamo iz medija koji su pisali o ličnostima koje su se odlučile na nju.

Keli Ozborn
Instagram 

Jedna od njih je pevačicaAna Nikolić, koja se nakon trudnoće dugo borila sa problemom viška kilograma, a danas izgleda kao na početku muzičke karijere. Samo u prvih mesec dana je uspela da skine 15 kilograma

Među domaćim poznatim ličnostima su i fotograf Dejan Milićević, pevačica Indira Aradinović Indi, kao i njen kolega Darko Lazić koji je svoj izgled doveo do neprepoznatljivosti koji je nakon operacije izgubio 70 kilograma

Moguće komplikacije

Svaka operacija nosi neki vid rizika. Kod operacija želuca komplikacije su veoma retke, ali kada se i dogode pacijenta mogu da dovedu u veliku opasnost.

Jedna od najvećih komplikacija je izlazak tečnosti iz smanjenog želuca u trbušnu šupljinu i zato je važno da pacijenti nakon operacije budu u stalnom kontaktu sa hirurgom koji je uradio intervenciju. Još neke od komplikacija do kojih može doći tokom i posle operacije su infekcija, krvarenje, duboka venska tromboza i posledično plućna embolija.

Pevačica Indira Aradinović, poznatija kao Indi, odlučila se na ovaj korak u aprilu 2020. kada je videla da je operacija Darka Lazića dala odlične rezultate. Ipak, u njenom slučaju nije sve prošlo tako glatko, jer joj se stanje posle operacije prilično zakomplikovalo, zbog čega je završila na intenzivnoj nezi. Pevačici je tada brzom reakcijom izvađena slezina i ugrađen joj je bajpas, a poznato je i da se nekoliko dana borila za život.

Takođe i otac Darka Lazića se podvrgnuo operaciji želuca, ali je usled komplikacija izgubio život.

pribor za operaciju
Unsplash/Ibrahim Boran Operacije su opasne

Ipak, dobrom i standardizovanom hirurgijom stepen ovih komplikacije se svodi na minimum. Najčešći osećaj nakon poduhvata koji obuzima pacijenta jeste mučnina koji je obično prolazan, kao i pojava gorušice u nekom kasnijem periodu.

Ipak, i pored velikog uspeha ove operacije statistika je takva da četvrtina pacijenata ne uspeva da promeni navike ni nakon zahvata, pa nastavlja sa statičnim načinom života i vraća se svojim najvećim porocima u hrani- konzumiranju slatkiša. U tim slučajevima ni smanjivanje želuca nije rešenje za gojaznost.