Glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini, a kako Večernji list saznaje od izvora bliskih porodici, glumica je već duže vreme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je preneo zaraženi komarac.

Zbog teške bolesti, poslednjih nekoliko meseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici SAD-u pružena najbolja moguća nega, bolest je, nažalost bila jača.

Od Mire se opraštaju mnogi glumci, a prvi joj je posvetu napisao autor serije Babilon 5' Džej Majl Strazinski (66).

"Ovo je noć velike tuge, jer je naša prijateljica i koleginica otišla putem kojim je ne možemo pratiti. Ali, kao što je to sa svim stvarima, stići ćemo je vremenom i verujem da će imati mnogo priča da nam ispriča, i mnogo novih uloga za podeliti sa svemirom", napisao je Strazinski.

Nazivali je izdajicom

Mira je rođena u Zagrebu, a sada već davne 1991. godine, Mira se iz odselila u Ameriku gde je otpočela potpuno novi život.

Međutim, njenom putu do uspeha prethodio je niz nesrećnih događaja. Majka joj je preminula od raka kada je glumica imala samo 16 godina, što je za nju bio pretežak udarac, zbog specifičnog odnosa koji su imale. Često su se svađale, a Mira joj je zatim pisala pokajnička pisma u kojima se izvinjavala.

Mira Furlan umrla virus zapadnog nila
Iris Edinger / Zuma Press / Profimedia 

1986. godine Mira je upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kojim je ubrzo otpočela vezu. Pošto je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

Često je posećivala psihijatra, zbog čega je takođe bila izložena osudama javnosti. Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom pozorištu, oduzet joj je i stan koji je nasledila od bake, a dnevno je dobijala oko 50 pretnji smrću.

Mira i Goran su 1991. godine bili primorani da se odsele u Beograd, odakle su otišli u SAD.

Venčali su se 1993, a 1998. godine dobili su sina kome su dali ime Marko Lav.

Uloge po kojima ćemo joj pamtiti

Iza sebe ostavila je brojne uloge po kojima ćemo joj pamtiti. Mira je početkom osamdesetih igrala u kultnoj seriji "Velo misto", potom u ostvarenjima "Otac na službenom putu", "U raljama života", "Za sreću je potrebno troje", "Lepota poroka"...

Osamdesetih je glumjila u serijama "Putovanje u Vučjak", "Vuk Karadžić", "Smogovci", "Bolji život" i drugim.

Mira Furlan umrla virus zapadnog nila
AKM Images / Backgrid USA / Profimedia 

Godine 1991. je sa suprugom emigrirala u Ameriku, gde je nastavila televizijsku i filmsku karijeru. Dobila je ulogu u seriji "Babylon 5", gde je igrala Delen tokom pet godina.

Stranoj publici Mira je bila najpoznatija kao Danijel, naučnica iz serije "Izgubljeni" (Lost). Povremeno se vraćala na Balkan i igrala u seriji "Vratiće se rode", filmu "Turneja"...

Od drugih popularnih američkih serija, poblika ju je mogla videti i u "NCIS", "Law&Order LA", a pozajmljivala je i glas za animirane filmove i video igrice.

Pročitajte OVDE vesti koje smo izdvojili za vas