Zavaravanje nikada ne donosi produktivnost na duge staze, već samo štetu. I dok neke laži koje sebi često izgovaramo ublažavaju naš trenutni bol, druge su toksične čak iu vrlo maloj meri. Važno je da budete svesni svih negativnih posledica koje laganje sebi može doneti, a u nastavku predstavljamo 5 najčešćih koje ljudi sami sebi govore.

1. "Ne žalim ni za čim"

Bilo bi divno da se zaista ne kajemo ni za šta u životu, ali to, nažalost, gotovo nikada nije moguće. Žaljenje je prirodna reakcija koja se može pojaviti u nama i mnogo godina nakon određene situacije. U tome nema ničeg lošeg, važno je prihvatiti da za nečim žalimo kako bismo pronašli način da to prebolimo. Ne možemo postići blagostanje potiskivanjem emocija, tako da ne treba da idemo tim putem.

2. "Nemam vremena"

Kada nastupi period pun obaveza, često se izvučemo rečima da zaista nemamo vremena ni za šta više. Međutim, rešenje je u pravilnom postavljanju prioriteta. Čak i kada se radne obaveze naglo povećaju, to ne znači da ne možemo naći vremena za bliske ljude, obuku ili slobodnu aktivnost koja nas istinski ispunjava.

nemam vremena
Shutterstock 

3. "Loša energija me prati ceo život"

Preuzimanje odgovornosti za svoj život je izuzetno težak, ali neophodan korak. U trenucima kada stvari ne idu po planu, sigurno svako od nas može reći da nas zapravo samo prati peh koji nas odvlači od uspeha. Malo je verovatno da je to tačno, pa je korisnije prihvatiti činjenicu da smo sami doneli određene odluke koje nam na kraju nisu koristile niti su nas dovele do željenog cilja.

4. "Ne mogu da živim bez toga"

Snažna vezanost za određene ljude ili stvari nije retka, ali to ne znači da ne bismo mogli ili ne bismo znali da živimo bez toga. Ogromna tuga i razorni bol mogu se javiti kada neko napusti naše živote, ali svi možemo pronaći svoj način da prevaziđemo neželjene okolnosti i ipak nastavimo sa svojim životom na svoj jedinstven način.

ja sam takva
Shutterstock 

5. "Ja sam jednostavno takva osoba"

Da li ste ikada rekli drugoj osobi da ste takvi kakvi jeste i da se ne možete promeniti kada pogrešite? Verovatno jesi, kao i većina. Postoje određene mane i negativne strane svakog od nas, ali to ne znači da ne možemo da radimo na njima i da se usavršavamo. Rad na sebi je večan i kontinuiran proces, ali svakim malim korakom smo korak bliže boljoj verziji sebe.

Bonus video

Izlaženje sa muškarcima jazzdenkie/tiktok

Izvor: Sensa Hr/ Wanted A.N.