Milenijalci su trenutno najmoćnija generacija na ovoj planeti. Imaju između 25 i 39 godina, u punoj su fizičkoj, mentalnoj i kreativnoj snazi i ima ih najviše. Oni čine ovaj svet ovakvim kakav jeste. A kakav je?

I meni se ponekad dešava da vičem na telefon ili računar kad ne urade momentalno ono što sam zamislio. Pre nekoliko nedelja imao sam ozbiljnu frustraciju kad su mi javili da ono što sam kupio preko interneta neće stići danas nego prekosutra. Ako se, ne daj bože, desi da epizoda serije koju gledam mora da se baferuje nekoliko sekundi, na ivici sam da odustanem od gledanja i potražim nešto drugo. A nisam milenijalac.

Borba sa zlatnom ribicom

Generaciju rođenu od 1981. do 1996. godine sada već prečesto optužuju da nije u stanju da se fokusira. Zapravo, jedno naučno istraživanje uporedilo je pažnju milenijalaca sa pažnjom zlatne ribice. Rezultat je bio sledeći: zlatna ribica 9 sekundi, milenijalci 8. Konzervativan svet je odmah počeo da lamentira da će skraćivanje koncentracije kod pripadnika nove generacije konačno uništiti planetu. Međutim, istina je da se pažnja nije skratila - već je evoluirala.

Nije nelogično pomisliti na osnovu ovog istraživanja da nam sposobnost koncentracije slabi. Ipak, dok se borimo da zadržimo pažnju tokom sastanka koji traje sat vremena, uopšte nemamo problem s tim da s punim fokusom izbindžujemo deset epizoda neke serije u komadu, što je približno sedam i po sati.

E, onda postaje jasno da nam se koncentracija nije skratila, već smo postali selektivniji po pitanju sadržaja na koji želimo da se fokusiramo, što u današnje vreme, u cunamiju informacija koje nas zasipaju sa svih strana, nije ništa drugo nego prilagođavanje i napredak.

Takozvana skraćena pažnja zapravo predstavlja evoluciju ljudskog mozga
Shutterstock Takozvana skraćena pažnja zapravo predstavlja evoluciju ljudskog mozga

Multitasking ne postoji

Nekoliko drugih istraživanja, sprovedenih u velikim kompanijama, pokazalo je da je nova generacija u stanju da ponovi mnogo više stvari izgovorenih na nekom sastanku nego što je to bio slučaj ranije. Dakle, koncentracija se, zapravo, popravila. Apsurdno, stvar je samo u pakovanju.

Više od polovine ispitanika potvrdilo je da njihovu pažnju vezuje dobra priča, prepletena dijalozima, a oko 79 odsto njih reklo je da im se fokus poboljšava stimulacijom vizuelnim sadržajima.

Dodatni problem predstavlja to što još uvek postoje poslodavci koji veruju u multitasking, koji nije ništa drugo nego rasipanje pažnje. A greške u poslu su velike greške i fokus je tu od presudnog značaja.

Rešenje je problem

Ipak, problem postoji, to je potreba za momentalnim zadovoljenjem. Zbog toga vičemo na telefon i operatere online prodavnica, zbog toga kupujemo sve brže internet pakete i sve moćnije računare. Čak i kad znamo da trud, odricanje i napor donose dugotrajnije zadovoljenje, okrećemo se trenutnim. Zašto? Zato što možemo. Najprostije rečeno - razmaženi smo.

Najbolje stvari u životu ipak nisu na samo jedan klik od nas
Shutterstock Najbolje stvari u životu ipak nisu na samo jedan klik od nas

Ako malo bolje pogledamo, danas sve može da nam stigne odmah: hrana, bakaluk, odgovori sa Gugla, pa čak i ljudi. Dobro, ne bukvalno, ali onlajn dejting skoro da je baš to. I zašto bismo onda čekali? Istina je da će nam Deveta simfonija ili film Andreja Tarkovskog promeniti život, ali ko to da dočeka? Kad imamo "5 minute crafts".

I evo nas ovde. Mladi, naviknuti da sve dobiju odmah, doživljavaju ozbiljna razočaranja, frustracije, pa čak i ozbiljne psihičke probleme ako njihov trud ne bude nagrađen odmah. A put do uspeha nikad nije kratak.

Zato je važno zapamtiti koliko su veliki i slatki plodovi strpljenja i upornosti, jer najbolje stvari u životu nisu "samo na jedan klik od nas".