Ujedinjene nacije su 2011. godine donele odluku da 11. oktobar postane Svetski dan devojčica, dan koji je namenjen promovisanju prava devojčica i povećanju svesti o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju samo zato što su devojčice.

Međunarodni dan devojčica biće širom sveta obeležen pod sloganom "Ova mala devojčica sam ja", kako bi se devojčice i devojke inspirisale na veća postignuća, a u Srbiji je posvećen devojčicama koje su stradale u masakru 3.maja ove godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Zato, naročito, ovaj dan treba da koristimo priliku da kažemo koliko su nam devojčice u okruženju važne, koliko je njihovo mišljenje bitno i koliko svet zavisi od njih.

Kada bismo mogli da se vratimo u prošlost, verujem da bismo svi voleli da smo znali da kažemo neke savete mlađoj verziji sebe. Razgovarala sam na ovu temu sa ženama u svom okruženju i dobila priliku da kroz njihove savete promislim i o svojim. U nastavku otkrijte šta bi neke žene rekle sebi kao maloj devojčici:

- Plači kada ti se plače. Ne potiskuj nikada svoja osećanja, možeš sebi da napraviš ozbiljan problem, započela je Tijana.

- Ako se pored nekog ne osećaš lepo, prijatno i vredno, ne ostaj tu dugo. Pored onih sa kojima se osećaš prijatno u svojoj koži ustvari najviše rasteš, nadovezala se svojim savetom Jelena.

Šta bi žene rekle sebi kao maloj devojčici?
Shutterstock 

- Smislićeš i pronaćićeš put u mislima čime želiš da se baviš, ne brini - nije problem ukoliko se neko vreme tražiš, na taj način bolje upoznaješ sebe, rekla je Marija.

- Idi na sve žurke na koje si pozvana, biće ti krivo kad od fakulteta ili posla ne budeš imala vremena za odlazak na kafu s drugaricama, rekla bi Maja mlađoj verziji sebe.

- Neguj tu veru u sebe koja te je uvek vodila, da bi kasnije mogla da prepoznaš osobe koje će želeti da ti poljuljaju samopouzdanje, dodala je Tijana uz svoj prvi savet.

- Pokušaj da svoju majku i oca ne gledaš samo kroz ulogu roditelja, već i kao zasebne ličnosti koje neguju i druge uloge kao što su ćerka, sin, sestra, brat, muž, žena, kolega, prijatelj... Imaćeš više razumevanja za njih,savetovala bi Teodora.

čitanje knjiga
Unsplash/ Nadia Sitova 

- Što pre počni da govoriš "ne" svemu i svima što te iscrpljuje i ne pruža ti radost, istakla je Jelena

- Ne upoređuj se i ne takmiči se sa drugaricom. Ovo je tvoj život i ti određuješ pravila, rekla bi Anja.

- Na vreme pročitaj sve lektire koje su ti zadate, kasnije ćeš doći u situaciju da moraš (smeh),kaže Nataša koja je ovo shvatila prilikom priprema za studije književnosti, pa se nadovezala:

- U redu je da pogrešiš i da dobiješ tu četvorku ili trojku. Za stvari koje možeš da popraviš, nema razloga da se nerviraš.

- Šij i vezi. Stalno i svuda. To će prerasti u opsesiju koja će ti jednog dana dati ideju da to može da bude tvoje zanimanje, dodala je još jedan savet Maja.

- Ništa ne bih rekla, samo bih se izgrlila i izljubila. To sam sve ja i volim i prihvatila sam svaki deo svoje ličnosti, zaključila je Milana.

elise-wilcox-OCbzPY3vFE4-unsplash.jpg
Unsplash/ Elise Wilcox 

Želimo da čujemo i Vas!

Kada biste mogli da razgovarate sa mlađom verzijom sebe, šta biste joj rekli? Šta biste uradili drugačije? Šta biste joj savetovali?