Očigledno je da starenje ne možemo zaustaviti jer važi za neizbežan proces koji donosi toliko promena. Prve znakove starenja primećujemo na koži, ali verovali ili ne, i kosa je podložna istom.

Jedna od vidljivih promena koja se dešava usled procesanja starenja jeste pojava sedih. To uzrokuje usporena proizvodnja melanina (daje pigment kosi) koja se može i potpuno stopirati što rezultira potpuno sedu vlas. Ali šta se desi kada u ranom dobu primetite sede na kosi?

Zoi Miola (25) iz Konekitikata a u SAD-u iskusila je pojavu sedih još u detinjstvu. Naime, ova devojka je sa svega 9 godina već počela da sedi. Kako kaže za Daily Star, do 21. godine njena seda kosa porasla je do ramena pa je morala da ošiša preostalu tamnu kosu.

Njen otac, Ralf (52), prvi je put na njoj primetio sedi pramen kada je imala devet godina.

- Sećam se tog trenutka. Moj tata je pronašao sedu dlaku i izbezumio se. Pitao se šta se to događa sa mnom - dodaje.

Njen otac je prve sede dobio s 12 godina, a njena baka EniHogan s 14 godina.

- Moj otac me uvek podsjećao na to koliko je lepa naša seda kosa. Prve sede je dobio rano, a potpuno je osedeo u svojim ranim 20-ima - kaže Zoi.

Zbog svoje posebnosi u inejdžerskim danima bila je veoma nesigurna u sebe i neprestano je nagovarala majku da joj ofarba kosu.

- Kasnije sam upisala umetničku školu pa je svaka boja kose bila prihvaćena. Bila sam 50% seda dok sam bila na fakultetu. Posle šest meseci moje su šiške potpuno sede. Do 21. seda kosa mi je toliko porasla da sam morala da ošišam deo koji je bio u boji. Nisam se odmah navikla na potpuno sedu kosu. I dalje je to bio šok - objašnjava i kaže da je sada 90% seda.

Od čega je osedela u 9-oj godini?

U pitanju u genetska predispozicija jer su i njen otac i baka takođe rano počeli da sede.

- Kosu ne perem više od jednom nedeljno. Pazim šta stavljam na nju. Ne štedim na proizvodima. To je moja najbolja karakteristika pa ću se pobrinuti da bude u top formi jer je inače suva-istaknula je.

Sada voli svoj jedinstveni izgled i šali se s dečkom, Metom Grifinom, da su oni 'vatra i led' jer je on riđ.

- Sada ne mogu biti ponosnija na svoju kosu. Nisam to uvek prihvatala i nisam imala samopouzdanja u vezi s tim. Sada je to moja osobina koja me definiše. Sada to volim. Mnogi misle da je u pitanju farba, ali zapravo je to moja prirodna boja, rekla je Zoi.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!