Stara izreka kaže, "nek' baci kamen prvi koji je nevin". Međutim, danas, u 21. veku, čini se da je sve više onih koji jedva čekaju priliku da bace, ne kamen, već stenu, i pozovu na linč i spaljivanje veštica, pogotovo kada je reč o ženama. Umesto da težimo ravnopravnosti, žene se ponovo sve češće vraćaju " u kuhinju", i gledaju samo kao alati za rađanje. 

Ne daj bože da ne želite decu. Vi ste onda sebični, imate problem, možda niste srele "pravog"... gotovo kao da čitav svet želi da vas ubedi da ste u krivu. 

Kjara Feranji vodi ovogodišnji Sanremo.
Maurizio D'avanzo / ipa-agency.n / PA Images / Profimedia 

Upravo svi ti stereotipi bili su tema modnih izdanja jedne od najpoznatijih influneserki sveta Kjare Feranji koja je bila jedna od voditeljki ovogodišnjeg Sanrema.

Nakon blistavog starta u "goloj haljini", sa snažnim simbolima, Feranji je poentirala u velikom stilu, a svim licemerima i lažnim moralistima koji su prvi jedva dočekali da udare po njoj, komentarišući kako je sve ovo samo golotinja, dok u isto na druge načine doprinose rasprostranjenoj seksualizaciji žena, donosimo objašnjenja za sva 4 moćna izdanja koja je ponela Kjara.

1. Žena i majka ratnica

"Biti žene, a da se ne moraju smatrati samo majkama". Ženska borba protiv krivice što želi da pomiri i bude sve, bila je ideja iza haljine koju je napravio Schiaparelli Maison, a koju je osmilio Daniel Roseberry.

Tvrdoća zlatnog oklopa uklesanog na Kjarinim grudima predstavlja snagu koja ne mora da imitira muški oklop da bi bili na istom nivou. Sa druge strane, satenska haljina namenski je ofarbana u plavo jer je to oduvek bila boja koja se vezuje za svetost materinstva.

Sve zajedno predstavljaju stereotip žene koja hrani zlatno dete - u prevodu, niste samo reproduktivni sistemi, i to je validan razlog za borbu svakog dana!

Body painting

Zlatni otisak ženskog tela utisnut je na plavu haljinu sa stubovima. Smelost tog umetničkog i skandaloznog gesta umetnika Iva Klajna ogleda se u tome da su ženska tela oslobođena nepokretnosti kao manekeni i pozvana da autonomno utisnu svoje forme na velika bela platna koja će biti obojena plavom bojom.

"Oslobodite svoje telo i radite sa njim šta želite jer žensko telo je najveće remek delo stvaranja."

Haljina ljudskih prava

Duga crna baršunasta haljina ukrašena ogrlicom u obliku materice koja se sastoji od različitih delova ženskog tela simbol je aktivizma za reproduktivna prava. Haljina i dragulj koje je specijalno dizajnirao Daniel Roseberri za Schiaparelli podsećaju sve da su reproduktivna prava - ljudska prava.

Zato što je pristup bezbednom abortusu i potpomognutoj oplodnji pitanje ljudskih prava od kojih ne smemo odustati. Jer svako ljudsko biće, muškarac ili žena, mora biti u mogućnosti da slobodno odlučuje o svom telu. Ne dozvolimo da borbe koje su dobile naše majke, vode i naše ćerke.

Muška ženstvenost

Mnogi veruju da da bi žena bila shvaćena ozbiljno u određenim oblastima, ona mora da usvoji muško ponašanje ili da se oblači kao muškarac kako bi pokazala veštine liderstva. Crno somotno odelo za pantalone, prekinuto korsetom izvezenim biserima u obliku trbušnjaka, treba da bude karikatura ovog seksističkog stereotipa.

Poruka muškarcima koji su još uvek ubeđeni u narativ o „savijanju mišića“ da budu definisani kao žene vredne poštovanja. Ne odustajte od svoje ženstvenosti jer neko to smatra slabošću jer je u tome snaga žene.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!