Mora Higis važi za jednu od najpoznatijih manekenki u Velikoj Britaniji. Aktivna je i u influenserskim vodama, zbog čega je postala i prijateljica sa svetski poznatom influenserkom Moli Mej, a samo na Instagramu trenutno je prati više od 3,6 miliona ljudi. Ipak, iako njen feed obiluje fotografijama u zavodljivim odevnim kombinacijama i sa različitih događaja, lepa Mora koristi svoju platformu i kako bi edukovala svoje pratioce, pogotovo devojke, i pričala o važnim pitanjima.

Tako je nedavno otkrila da je jedva ostala živa nakon što je doživela sindrom toksičnog šoka zbog običnog tampona, te upozorila devojke da ne prave istu grešku kao ona. 

- Znam da tampon ne sme dugo da stoji. Kad je doktor u meni našao tampon, bio je tu već tri meseca - zaglavljen u grliću materice- u neverici priča manekenka, koja se dugo nije osećala dobro, ne znajući pravi razlog tome.

Ističe da je veoma važno da se otovoreno priča o svemu, kako bi, posebno tinejdžerke, bile svesne šta im se može desiti, ukoliko tampon ne zamene na vreme.

Mora Higins dobila je  sindrom toksičnog šoka
Instagram 

- Dešava se da devojka zaboravi tampon preko noći. Naročito ako je provod bio buran. Ali važnije od svega je da o menstruaciji i korišćenju tampona otvoreno razgovaramo, a ne da ga krijemo u rukavu kao ja kad bih krenula u toalet dok sam bila u srednjoj školi - priznaje Mora.

Prema uputstvima za korišćenje tampona, savetuje se da se menjaju na tri do četiri sata. Lekari kažu da valja uzimati one koji minimalno upijaju, naizmenično koristiti tampone i uloške, kao i primenjivati maksimalne higijenske mere pri njihovoj upotrebi.

Kako nastaje sindrom toksičnog šoka?

Naime, sindrom toksičnog šoka nastaje kad bakterije uđu u telo, a potencijalna opasnost može biti i samo opekotina ili neka druga povreda. Obično se javlja kod mlađih žena za vreme menstrualnog ciklusa.

Zašto nastaje kod žena koje koriste tampone?

Kada dođe do prodora stafilokoka ili streptokoka u krvotok, oni otpuštaju veoma opasne toksine. Simptomi obično počinju iznenadnom visokom temperaturom - iznad 38,9C. Za nekoliko sati, razvija se klinička slika koja podseća na grip - glavobolja, bol u grlu i mišićima, kašalj.

Zatim se javljaju mučnina, povraćanje, nesvestica, vrtoglavica, konfuzija. Neophodno je odmah delovati antibioticima, a ponekad dati i kiseonik. Pacijent treba da unosi dosta tečnosti, a lekar će možda prepisati i lekove za kontrolu krvnog pritiska.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!