Najveći pokretač trendova, uglavnom onih bizarnih, danas su društvene mreže. Putem njih, brojni mladi pronalaze inspiraciju da isprobaju nove stvari, bilo iz radoznalosti ili jednostavno jer su iste u trendu.

Danas je lakše nego ikada zavesti tinejdžere pa je tako sve više onih koji se odazivaju biraznim izazovima ili trendovima koji će ih dovesti do popularnosti tako što će njihov video postati viralan, a to su najčešće veoma opasni izazovi.

Sada je to slučaj i sa sprejom za nos koji služi za samotamnjenje.

Danas, jedna od tajnih dobrog izgleda kod mnogih žena je preplanulost. Pa tako, i onda kada nemaju priliku da se izlažu suncu, što je prilično opasno, brojne se odlučuju da koriste metode koje su još štetnije za kožu - poput solarijuma, raznih krema i slično.

Poslednji proizvod iz linije za "sunčanje" je nazalni sprej i mnoge korisnice TikToka su već počele da koriste.

Nazalni za samopotamnjivanje tik tok/thezoereport

Prema opisu proizvoda, uprskavanjem u nos, on obećava proizvodnju melanina u koži - uključujući i one sa znatno svetlijom puti.

Takođe, navode da je rezultat najvidljiviji kada se koža dodatno izloži suncu, a sprej je čini i tolerantijom na isto. Konačan rezultat je, ističu, polutrajna preplanulost koja postepeno bledi, bez potrebe za struganjem.

Na TikToku oznaka #nasalspray sadrži preko 12 miliona pregleda, a brojne korisnice pokazale su da su ovaj sprej već odlučile da isprobaju.

Pa tako jedna od njih, pokazala je kako ušpricava sprej u nos, dok u pozadini govori kako bi "radije umrla preplanula, nego ružna".

Šta treba znati o ovim sprejevima

"U Americi su nazalni sprejevi ili otopine za inhaliranje klasifikovani kao lekovi što znači da moraju proći kroz postupak priave novih lekova kako bi se mogli legalno da prodaju", rekla je biohemičarka Krupa Koestline.

Mnogi od sprejeva u sebi sadrže dihidroksi-metilkromonil palmitat, sastojak koji pomaže povećavanju proizvodnju melanina, ali Uprava za hranu i lekove (FDA) nije ga odobrila - što znači, da udisanje ovakvih sastojaka ne preporučuje niti jedan stručnjak.

Rezultati spreja za samopotamnjivanje tik tok/meganpxige

"Nije dokazano kako je sigurno koristiti ove sastojke. Ne znamo ni da li su delotvorni, a ako vam kažu da morate izaći na sunce kako bi se boja pojavila, onda verovatno samo tamnite kao i inače", rekla je dermatologinja Nansi Samolitis.

Još devojaka je pokazalo kako isprobavaju sprej, snimivši i rezultat koji im je on dao, ali mnogi su zaključili kako nije moguće da se rezultati vide tako brzo.

Sudeći prema stranici Allure, neki od ovih proizvoda koštaju i do 200 dolara, i to bez da na sebi imaju mnogo informacija, iako su prilično štetni za kožu.