Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA NASILJE REAGUJU BATINAMA: Ružičasta BANDA umesto šminke nosi ŠTAPOVE i bore se protiv agresivnih muževa i udaje dece

U Indiji je osnovana "Gulabi", odosno "ružičasta banda" kako je još zovu, u kojoj su žene koje se bore protiv svakodnevnog nasilja koja je sve učestalije.

 Gulabi banda, Ružičasta banda, Indija, žene, nasilje Izvor: MANPREET ROMANA / AFP / Profimedia

Mnogima je Indija "must-have" na listi zemalja za posetiti. Nestvarna priroda, kultura, običaji... samo su neki od pozitivnih strana ove nestvare zemlje, ali...

Naravno da postoji ali! I to još kakvo.

Povezane vesti

Činjenica je da se iza mnogo toga lepog krije užasna istina koja se tiče položaja žena, pogotovo u nerazvijenim delovima zemlje. Iako smo debelo zagazili u 21. vek ovde i dalje vlada "zakon potčinjenosti", odnosno - biće onako kako muškarac kaže.

Nasilje je u ogromnom porastu, te ne čudi što ekstremna vremena zahtevaju i ekstremne mere, a u ovom slučaju to je bilo osnivanje "Gulabi", odnosno "Ružičaste bande" kako je još zovu.

 gulabi banda Izvor: MANPREET ROMANA / AFP / Profimedia

Žene su morale da nađu način u konzervativnim i često nedovoljno civilizovnim sredinama da uzmu stvar u svoje ruke i izbore se za osnovna ljudska prava.

"Gulabi" čine žene koje nose ružičaste sarije i štapove i koje se ne plaše da "pokažu zube", odnosno da, kada to od njih situacija zahteva, iskažu i bes zarad svoje slobode, a jedna od najbitnijih stvari im je upravo jedinstvo žena, jer je nekad to jedini način da izađu na kraj sa nasilnim muškarcem.

Gulabi banda
Izvor: Youtube

Osnivanje "bande" se i dogodilo nakon jednog nasilnog čina nakon što je Sampat Pat Devi, iz sela sa severa Indije, prisustvovala prebijanju druge žene koje se dešavalo na ulici. Nakon što nije htela da ovu brutalnost nemo posmatra sa strane, već želela da joj pomogne, i sama je dobila batine, i tog dana shvatila da se takvom ponašanju i maltretiranju "slabijeg" pola mora stati na put.

 gulabi banda Izvor: STEVENS FREDERIC / Sipa Press / Profimedia

Napadač je na kraju izvukao deblji kraj jer su se već sledećeg dana pred njegovim pragom pojavile 5 žena i isprebijale ga štapovima obojenim u roze. Nakon ovog poduhvata, vest o njima se brzo proširila, nakon čega su im pristupile i druge druge žene, dok je njihovog "terenskog rada" bilo sve više.

Nije slučajno i to što je njihov sari koji im je sada kao uniforma upravo roze boje, jer je takva u Indiji i indijska ženska narodna nošnja, koja označava potčinjenost pripadnica lepšeg pola, kao i njihovu ženstvenost.

Povezane vesti

Gulabi bandi posala nikad ne manjka, te su gotovo stalno na ulicama, a i te kako su aktivne i kada je rešavanje drugih pitanja u pitanju poput ostalih nepravdi u indijskom društvu kao što su obrazovanje devojčica, prijave za korupciju, podsticanje žena na finansijsku nezavisnost, ali i sprečavanje ugovorenih brakova, prodaje dece i devojčica u belo roblje ili brakova sa maloletnom decom...

Gulabi banda dala je nadu i pokazala da snaga volje, ali i solidarnost mogu da budu dovoljni da bismo neki viševekovni problem rešili, pa se čini da ne bi bilo loše kada bi svaka država imala svoju verziju Ružičaste bande. Možda bi tako zapravo jednom za svagda rešili problem onih koji smatraju da samo zato što su jači imaju pravo da maltretiraju slabije i nemoćnije.

Možda će vas zanimati:

a

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije