I vi biste to uradili... Da ste pisac sa najproblematičnijom kožom na svetu, a pišete o lepoti. Ili da je vaše lice puno velikih i upaljenih akni koje ni najdeblji sloj pudera ne može da sakrije. Kladim se da biste ostavili svoj skepticizam po strani i poslali uzorak svoje pljuvačke na testiranje u Švedsku.

Došla sam do kraja liste, u dermatološkom smislu - i sve to uz pristup mnogobrojnim serumima, maskama i svemu što se moglo dobiti na tržištu kozmetike. Došla sam do poražavajuće istine: da je problem moje kože gotovo nerešiv jer ili su serumi suviše jaki ili su kreme suviše slabe. Uvek je nešto nedostajalo što bi ublažilo upaljenost moje kože lica.

Onda se pojavilo nešto novo na polju kozmetičke industrije. Reči kao što su „personalizovan“, „odgovarajući“ i „individualan“ počele su da preovladavaju u svetu lepote, označavajući kraj ere kozmetike „koja odgovara svima“. Nasmejano lice Emilije Klark pojavilo se na bilbordima firme Clinique na metro stanicama, na kojima je reklamirala najnoviju ID hidrantnu kremu. Zato sam se odlučila da, iako sa skepsom i zebnjom, pošaljem svoj genetički kod u daleku zemlju. U poslednjih mesec dana pokušavala sam da saznam da li kozmetička industrija, napokon, ima u svojim rukama sveti gral, u vidu personalizovanih proizvoda. Da li će dešifrovanje DNK pomoći u pronalaženju leka mojim dermatološkim mukama ili će sve to biti samo gubljenje vremena, novca i poverljivih genetskih podataka.

Postaje lično

Počela sam polako, istražujući ID hidrantne kreme firme Clinique. Ako su dobre za Emiliju, dobre su i za mene. One nude 20 različitih kombinacija za osnovu i isto toliko odgovarajućih punjenja sa aktivnim sastojcima. Izabrala sam svoju osnovu, ali kada je došlo do biranja aktivnih sastojaka, postojao je čitav niz, od onih za neravnomerni ten i iritiranu kožu do umorne i neravne teksture. Nisam mogla da se opredelim jer sam imala više nedostataka. Bila mi je potrebna dodatna pomoć.
Korak dva: Duolab. Duolab koristi kompjuter koji analizira fotografiju vašeg lica, propisuje jednu od 15 personalizovanih kombinacija iz 8 kapsula firme L’Occitane (koju vam isporučuju na adresu) i jednu dozu nove hidrantne kreme, sve to samo pritiskom na dugme. Ali nakon što je aplikacija analizirala moju kožu, zasuli su me mnoštvom pitanja, tako da sam brzo izgubila strpljenje i prešla na drugu opciju.

Upoznaj me dobro preko DNK

To me je dovelo do onog uzorka pljuvačke. Posegla sam za firmu Allel, koja radi DNK testove da bi ustanovila šta kod određenih klijenata izaziva starenje kože. Prošlo je 12 dana od kako sam poslala
svoj uzorak, a konsultant iz Allela me je pozvao da mi saopšti rezultate analize mog genoma.
Naš razgovor započeo je pitanjima o tome kako trenutno negujem kožu i šta obično koristim. Nisam htela odmah da im kažem za svoj problem, da bih videla da li na osnovu podataka koje su dobili mogu to i sami da otkriju. Nastala je neprijatna tišina. Ali moj konsultant, Eli, nije se dao zbuniti. Nakon 30-minutnog razgovora došli smo do određenih rezultata.
Eli mi je rekao da su glavni okidači za starenje moje kože „foto-agensi“ (to jest slaba tolerancija na sunce) i „osetljivost kože“ (sklonost ka zapaljenjima i crvenilu kože). A lista predskazanih „vidljivih znakova“ je tačna (nejednaka pigmentacija, ispucali kapilari, alergije na pojedine kreme i fleke na koži). Ali, ovo je vrlo skupa terapija - u punom iznosu, moja DNK analiza bi koštala oko 310 evra i plus za predložene proizvode koje bih morala da kupim suma bi izašla na 3800 evra. Bez obzira na to, mislim da postoji izvesna praznina na tržištu što se tiče brze DNK analize.
Tu uskače Sofi Šuter, dermatolog (i sa diplomom genetičara). Ona planira da proširi ponudu sa DNK analizom na svojoj klinici. „Genetiku je teško razumeti“, žali se ona. „Izrazi u tim izveštajima su često nerazumljivi.“ Sofi hvali poteze u tom pravcu koje čine kompanije poput Allel i Skintelli, ali ona hoće da svojim klijentima omogući vezu između DNK personalne analize i dermatoloških ekspertiza. A i biće jeftinije, u svakom slučaju.
Ona predviđa da će ovom analizom omogućiti da klijenti kupuju manje kozmetičkih preparata nego do sada. Zagledajući duboko u nečiju kožu, biće u mogućnosti da tačno vidi šta toj koži nedostaje, a čega ima previše.

Istraživanja u vezi sa negom kože i neke od njih došle su do podataka da na starenje kože više utiče nega i pravilna ishrana nego genetika. Šta to znači u realnosti? Manje sunčanja. Više vode. Mnogo sna.

Ukratko: saveti za koje znamo već generacijama. Kada sam jednom pitala dermatologa za savet protiv prevremenog starenja kože, ona mi je rekla da na našu kožu najviše utiče prirodna sredina, pravilna ishrana i ostali životni faktori. Njen savet? Više vežbe i manje cigareta. Nije neko epohalno otkriće, ali uliva nadu. Možda će nam, u ne tako dalekoj budućnosti, upotreba DNK analize u dermatologiji, uštedeti novac, vreme, ali i prirodne resurse ove planete. Ali za sada? Držaću se starog saveta koji sam pre neki dan rekla i svojoj najboljoj drugarici: U čemu je tajna? U svemu što te je tvoja majka naučila!