Pop zvezda Britni Spris na muzičkoj sceni je više od 20 godina. Karijeru je započela u Dizni klubu, a tokom života su je pratili brojni skandali i lomovi. Britni godinama unazad vodi bitku protiv svoga oca na sudu u cilju da se osamostali i ukine starateljstvo koje on ima nad njom.

Ovim povodom, Britni se u sredu obratila sudu u Los Anđelesu. Pevačica tvrdi da joj je otac oduzeo kontrolu nad životom i konačno progovorila o teroru kroz koji je prošla tokom proteklih 13 godina. Ona je istakla da je veoma nesrećna, u depresiji i da samo želi priliku da se njen život promeni i da samostalno vodi računa o njemu.

Dok je svedočila iznela je najbolnije trenutke, situacije u kojima nije imala pravo glasa. Otkrila je da njen tim, na čelu sa njenim ocem, nije želeo da zatrudni sa drugim detetom. Istakla je kako su joj ugradili spiralu da ne bi mogla da zatrudni.

„Želela sam da imam priliku da se udam i imam decu, ali oni to nisu hteli“, rekla je pop zvezda.

britni spirs
Youtube britni spirs

Dok je Britni svedočila fanovi su je podržali protestujući ispred suda u kojem se odvijalo saslušanje. Vest o njenom saslušanju izazvala je veliku pažnju javnosti. Fanovi su svojevremeno i pokrenuli akciju pod nazivom „Oslobodite Britni”, smatrajući da je ona ugrožena i da se nalazi u opasnosti, te da su joj već dugi niz godina uskraćena osnovna ljudska prava.

Pevačicin otac, Džejmi Spirs kontroliše finansije svoje ćerke od 2008. godine nakon nervnog sloma koji je pop zvezda doživela pred kamerama tabloida. Tada je prvo obrijala glavu, a četiri dana kasnije kišobranom nasrnula na paparaco automobil.

Naime, Britni se 2007. godine nenajavljeno pojavila pred kućom svog bivšeg supruga Kevina jer je želela da vidi svoje sinove. Nakon što joj Kevin to nije dopustio, uputila se do najbližeg frizerskog salona i zamolila frizerku da joj pred više od 70 okupljenih paparaca obrije glavu.

Od tada odlukom suda i stručnjaka, starateljstvo nad njom u potpunosti dobija njen otac Džejmi za koga mnogi smatraju da je tokom čitavih ovih godina ozbiljno ugnjetavao, ugrožavao i iskorišćavao kontrolu nad njom i njenim finansijama. Britni je to sada i javno potvrdila.

pokret free britney
Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Nervni slom 

Skandalozan život Britni Spirs počinje kada ona dostiže vrhunac svoje slave. Šokantan potez gde se pevačica ljubi sa Madonom na dodeli MTV nagrade 2003. godine uzburkao je čitavu javnost, bila je u žiži medijske pažnje. Neki su komentarisali kako njen život kreće nizbrdo baš od tog perioda. 2004. godine se u Las Vegasu udala se za svog druga Džejsona Alena Alekzendera, brak je trajao 55 sati nakon čega su ga poništili.

Iste godine, Britni se udalaza plesača Kevina Federlaja nakon samo nekoliko meseci zabavljanja. U braku su dobili dva sina: Šona i Džejdena, a haotični period braka počinje 2007.godine kada se par i rastao.

britni spirs brije glavu
Bauer Griffin/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Tada Britni podleže porocima, u javnosti je sve češće slikana u alkoholisanom stanju, govorilo se kako je nemarna i loša majka. Provod, razuzdane žurke, droga i alkohol su je doveli do gubitka starateljstva nad decom 2007. godine, što je dovelo do toga da pevačica izgubi potpunu kontrolu nad svojim životom.

Potez koji svi smatraju krahom u njenom životu je upravo skandal kad je usred javnosti obrijala glavu. Naime, kako strani mediji tvrde pevačica se nenajavljeno pojavila pred kućom svog bivšeg supruga Kevina Federlajna i htela je da vidi svoje sinove Šona i Džejdena. Nakon što joj Kevin to nije dopustio, uputila se do najbližeg frizerskog salona i zamolila frizerku da joj pred više od 70 okupljenih paparaca obrije glavu.

Frizerka je pokušala da je odgovori od te ideje, ali čim joj je okrenula leđa, Britni je uzela mašinicu i sama sebi obrijala glavu.

"Imala je dvojicu telohranitelja koji su trebali da paze da je paparaci ne fotografišu, ali jedan od njih je stalno podizao roletne", ispričala je frizerka u dokumentarcu "Britney Spears - Breaking Point" iz 2019. godine. Najtužniji u celoj priči bio je njen izraz lica kada je shvatila šta je učinila, piše Mirror. 

Chelsea Lauren / Shutterstock Editorial / Profimedia, Wagner AZ / BENS / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia Britni Spirs

Nakon toga se uputila u salon za tetoviranje "Body and Soul", gde se poverila tattoo-umetnici Emili Vejn Hjudžes.

"Napolju je bila nesnosna buka, nisam bila sigurna šta se događa, a onda sam videla bliceve. Vrata su se sporo otvorila i osoba s kapuljačom je ušla u salon. Primetila sam da Britni nema kosu i pitala sam je zašto nema kosu, a njen je odgovor bio pomalo čudan", prisetila se Emili u dokumentarcu iz 2019. godine.

"Rekla mi je da ne želi da joj iko više dira kosu i da joj je prekipelo jer ljudi stalno žele da je diraju po glavi", otkrila je tattoo-umetnica.

britni spirs, paparaco
Rachpoot/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Britni navodno nije imala pravo da donosi odluke o svom imidžu i sve je kontrolisao njen menadžerski tim, a tokom šokantnog događaja izgledalo je kao da nikoga od njih nije bilo briga za nju.

Nakon nekoliko godina se vratila na scenu i nastavila sa svojom karijerom. Međutim, pitanje strarateljstva je i dalje prisutno i nikako da se reši. Pevačica je svojevremeo izjavila kako je pritisak neizdrživ i kako joj je dosta kontrole.

Britni Spirs ima samo 30% starateljstva nad svojom decom. Ne pita se gde ide novac koji sama zarađuje, ne sme da donosi odluke o tome koje će osnovne namirnice za život da kupi. Nema prava da ima kontrolu nad svojim finansijam, životom i karijerom. Bez kontrole oca, ne sme da daje intervjue. Zabranjeno joj je da vozi automobil ili da se uda.

Britni nema kontrolu nad bilo čime u svom životu, niti da o starateljstvu govori u javnosti. Ona ima 39. godina i nema većinu normalnih ljudskih prava u 21. veku.

Njen bivši partner Džastin Timberlejk juče se oglasio ovim povodom i javno podržao bivšu devojku i koleginicu.

dzastin timberlejk i brtini spirs dok su bili u vezi
Shutterstock 

Nakon svega što smo danas čuli, svi bismo trebali da podržavamo Britni Spirs u ovom trenutku. Nevezano od naše prošlosti, bila ona dobra ili loša, ovo što joj se dešava nije u redu. Nijednoj ženi nikada ne bi smeli da uskratimo pravo da odlučuje o svom telu i životu“, napisao je Džastin Timberlejk na svom nalogu na Tviteru.

„Niko nikada ne bi trebalo da bude zatvoren protiv svoje volje ili da traži dozvolu da troši novac koji je sam stekao napornim radom. Šaljemo svoju podršku Britni i nadamo se da će je sud i porodica oslobiti starateljstva“, dodao je pevač. Njeno svedočenje izazvalo je veliku pažnju medija i buru komentara na mrežama, a mnogi se nadaju da će pevačici biti vraćena osnovna ljudska prava.

britni spirs paparaco
Wagner AZ / BENS / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia