Kada su se u januaru ove godine pojavile optužbe za silovanje protiv učitelja glume Miroslava Aleksića, jedna grupa žena okupila se samo sa jednim pitanjem: "A šta ćemo mi?"

Ono što su zapravo preživele i što ih je povezalo na najstrašniji mogući način je seksualno nasilje koje su, neke maloletne, neke punoletne doživele u istraživačkoj stanici Petnica.

Pet devojaka su, kako navode u ispovestima za nedeljnik Vreme, u periodu od 2003. do 2014. iskusile seksualno nasilje od istog zlostavljača u ovoj ustanovi.

Jovana Gligorijević, novinarka "Vremena", autorka teksta o seksualnom nasilju u Istraživačkoj stanici Petnica, kaže da joj se od sinoć javilo još šest žena koje su bile žrtve istog nasilnika, a za koje sagovornice sa kojima je razgovarala nisu ni znale, kao i da najraniji slučaj datira još iz 1993. godine.

seksualno nasilje u istrazivackoj stanici petnica
Unsplash 

Sada se povodom cele situacije oglasila i dramaturškinja Biljana Srbljanović na svom Fejsbuk profilu upravo povodom rastućeg broja slučajeva polnog i seksualnog uznemiravanja koji su dospeli u javnost, a status prenosimo u celosti:

"Do sada smo slušali brojna neprilična opravdanja: hoćeš da budeš glumica - sama si kriva ako si zlostavljana. Punoletna si bila - sama si kriva što si zlostavljana. Nisi prijavila - sama si kriva što si zlostavljana. Sada imamo tačnu analizu, bukvalno šemu kako zlostavljanje funkcioniše i ne, nisu same krive i da, prijavile su.

biljana srbljanovic petnica
printscreen/youtube 

Bile su maloletne devojčice, sad su naučnice, neke su bile u besvesnom stanju, a koristio ih je predator za koga su nadležni znali, ali kao, jadan čovek, nema od čega da živi, neće više da slika gole devojčice koje je prethodno maltretirao, napio, šikanirao, ucenjivao, sludeo, da bi ih zlostavljao, pa hajde da mu progledamo kroz prste.

Bolje da još jednom razmislimo, da su u pitanju bila muška deca, šta bi bilo? Da je dečake 40 godina stariji "učitelj" onesvešćene slikao gole? Da su dečaci prijavili seksualno zlostavljanje onima koji su dužni da ih zaštite? Da li bi sve ovo bilo tako zataškavano, tako prećutano i da li bi iko sumnjao u iskaz žrtve?

Nema alibija niti patrijarhalne matrice koja će devojčicama da sudi, jer su želele da se "probiju" i postanu poznate. Nisu glumice i pevačice. Nisu dramaturškinje. Naučnice su", napisala je Srbljanović u svojoj objavi.

Jedan od većih problema u javnoj raspravi, kada se žrtve zlostavljanja oglase, je to što jedna grupa sa skeptičnošću analizira izjave i oslanja se na devizu - "sada ispade da su sve žene zlostavljane".

zlostavljanje zena
Freepik/rawpexel.com 

Biljana se osvrnula na ovakve komentare u javnosti.

- Ako se pitate - kako to sad odjednom sve žene zlostavljane, morate znati da nije odjednom. Žene, devojke, devojčice sve ovo trpe decenijama, ali ćute, jer znaju da ćete ih VI SUMNJIČITI. Sada su se konačno ohrabrile da svoje traume iznesu pred javnost, posebno kad su videle da se nešto ipak menja i pokreće. Nije nam potreban otac i brat sa us*anom motkom da bije zlostavljača. Potreban nam je zakon i podrška svakoj žrtvi da više nikad ne pitamo - što te tata nije zaštitio. Nije tatino da bije nasilnika, nego je naše da imamo zakon, razumevanje i pružimo poverenje žrtvama da će svakom ovom ološu biti sudjeno. kad ukradeš dnevnicu, ideš u zatvor. Kad napiješ devojčicu i slikaš je golu, ideš u penziju - napisala je Biljana.

nasilje nad zenama
Shutterstock Žrtve zlostavljanja pod heštegom NisamPrijavila otkrivaju zašto nisu prijavile nasilje

Dramaturškinju najviše uznemiravaju onlajn peticije dok se žrtve anatemišu.

- Peticija pomaže tebi da ke*aš kako si nešto bitno uradio/la. Prijava, potpis, svedočenje, pritisak na one koji prave zakone - to menja svet. Napi*deti se na instituciju koja nema pravni okvir da goni zlostavljača, bukvalno je kao kad se lala naljuti na selo, pa sebi odseče k***** istovremeno, svako ko je imao dokaze a ćutao, imao saznanja, ali kaže tek kad to više nije važno, formatirao diskove sa slikama, ćutao i plaćao izgrednika nakon što ga je mnogo izgrdio no no nemoj nikad više, ponašao se da je sve košer, jer su slučajevi zastareli, nosi istu odgovornost kao zlostavljač i svedok koji je progovorio tek kad mu se isplati - dodaje Biljana.

Kada su glumice Milena Radulović i Danijela Štajnfeld javno progovrile o svojim zlostavljačima pored podrške naišle su na veoma burne i osuđujuće komentare javnosti. Biljana Srbljanović ističe da naše društvo ima problematičan odnos prema ženama u određenim profesijama kada istupe i kažu da su žrtve zlostavljanja.

milena radulovic progovorila je o silovanju
ATA Images/Antonio Ahel 

- Kad su mlade glumice svedočile, rekli su - to su sve ku*ve, iako su u pitanju deca-žrtve. Kad su studentkinje svedočile, rekli su - to su sve ku*ve, radile su svašta za ocenu. Kad svedoče naučnice, koje su u vreme zlostavljanja bile talentovane i prepametne štreberke, koje neće slavu i same dobijaju najbolju ocenu, šta ćemo reći? Prepametna deca su ipak samo deca.

danijela stajnfeld progovorila o silovanju od strane branislava lecica
Youtube 

- Zlotvor, koji je bukvalno živeo u kampu, u brlogu od svoje kancelarije, razdvajao je i izolovao devojčice, napijao ih, terao da se skidaju, terao da mu peru taj njegov brlog, držao po celu noć zatočenima, polivao ih vinom pa ih terao da se gole tuširaju pred njim, slikao ih gole uz prinudu, slikao ih gole u nesvesnom stanju, ucenjivao da neće ostati u kampu, vređao, ponižavao, sistematski ubeđivao da su manje vredne i da sve što kaže moraju da rade. Devojčice nisu bile glupe bile su samo NEZAŠTIĆENE - dodaje ona.

Srbaljnovićeva na kraju svoje objave na Fejsbuku navodi da nikakve peticije neće pomoći, već podrška žrtvama i zakon.

- Kad se na Univerzitetu borimo da se stvori pravni okvir koji štiti studente i studentkinje, tabloidi hoće intimne detalje, komentatori sumnjaju u iskaz žrtvi, svako ko je ikad prošao pored fakulteta odjednom tvrdi da se sve znalo, a niko nije prijavio. Već mesecima idem na fakultet u patikama, koje inače slabo nosim. To je moj protest protiv pravilnika Univerziteta koji zabranjuje patike, mini suknje i džins, ali nema kaznu za ološ što se trlja o studente u prolazu. I ovo će im proći, jer je zakon manjkav. I ne, neće pomoći peticije za kosmičku pravdu. Pomoći će ako podržimo svaku žrtvu, ako menjamo zakone i ako ne blatimo one koji jedini nešto rade - zaključuje Biljana Srbljanović.