IMA 90 GODINA, A EVO ŠTA RADI: Klint Istvud se ponaša kao mladić

Naučnici se u poslednje vreme bave teorijom o nelinearnosti protoka vremena, a slavni glumac to dokazuje u praksi

Profimedia Koliko mladih ljudi sa ovoliko energije možete da navedete sada odmah?

Pre nekoliko godina producenti su ponudili Arnoldu Švarcenegeru da igra jednog matorog tipa koji je rešio da uzme lovu tako što će oteti dete od majke i odvesti ga ocu - svom bivšem šefu. Film, koji nosi naziv "Cry Macho", ipak nije snimljen. Ali, priča je zapala za oko devedesetogodišnjem Klintu Istvudu, koji je odmah zasukao rukave: produciraće, režirati i igrati u ovom ostvarenju. 

Iako je u popriličnim godinama, Istvud uživa neizmerno poverenje cele kinematografske zajednice. Klint je vlasnik četiri Oskara (dva za produkciju i režiju "Devojke od milion dolara", dva za "Neoprošteno"), ušao je u legendu kao prljavi inspektor Hari Kalahan, a i stvorio je antologijske filmove kao što su "Mistična reka", "Pisma sa Ivo Džime" i "Američki snajper". Uz sve to, on ima neverovatnu rediteljsku reputaciju: ostvarenja snima nerealno brzo, toliko dobro komunicira sa glumcima da scene snima iz jednom ili dvaput i uvek, ali uvek ostaje u okvirima zadatog budžeta. 

Zbog svega toga, kada je poželeo da sa 90 godina snimi novi film, niko ga nije neozbiljno shvatio. Poslednje ostvarenje koje je režirao i u njemu glumio bila je "Mazga" iz 2018. godine.

Još kao mlad, u filmovima o Prljavom Hariju, delovao je nezaustavljivo, ali stvarno niko nije mogao da pretpostavi da će tu reputaciju nositi baš toliko dugo.