Serija "Prijatelji" bila je globalni hit tokom 90-ih, a finale je emitovano 2004. nakon 10 godina na televizijskim programima. Dugoočekivano novo okupljanje originalne postave u posebnoj epizodi, obožavatelji će konačno dočekati 27. maja ove godine.

Ipak, svi fanovi nisu u potpunosti srećni s time što se za sada o epizodi zna.

Naime, iako je HBO Max najavio da će se originalnoj šestorci pridružiti velike zvezde kao što su Ledi Gaga, Džastin Biber, korejski bend BTS, Dejvid Bekam i mnogi drugi, bes je izazvan zato što nema najavljenih tamnoputih glumaca ili glumica.

- Čak i sa 25 gostujućih zvezda, uspeli su (producenti) da naprave epizodu bez tamnoputih osoba. Kakav je to New York City? - pisalo je u jednoj Tviter objavi.

- Još uvek nemaju tamnopute prijatelje? Strašno - pisalo je u drugoj.

Producenti specijalne epizode nisu komentarisali ove objave, ali je nekoliko originalnih glumaca u ranijim intervjuima reklo kako su svesni da je već u 90-ima u seriji nedostajalo rasne raznolikosti.

Ovo nisu prve optužbe za rasizam u Prijateljima.U knjizi "Prijatelji - Ona u seriji Friends" , autorke Kelsi Miler piše da je pomoćnica scenariste Amani Lajl zbog ponašanja scenarista serije bila i na sudu.

- Lajl nije verovala da je problem u brzini njenog kucanja. Mislila je da to ima više veze sa činjenicom da je ona crna žena koja radi na seriji za koju je bilo poznato da joj nedostaje različitosti, i da se usudila da to istakne. Tokom svog rada, svedočila je Lajl, protestovala je protiv upornog nedostatka raznolikosti u Prijateljima više nego jednom. Nagovarala je Čejsa i Malinsa da angažiraju crne glumce (ili barem statiste) i predlagala priče koje su uključivale crne likove.

prijatelji
printscreen/youtube 

Predlaganje i kritikovanje nisu bili u opisu njenog posla asistenta, ali nisu ni njihove uvrede. Verovala je da je Čejs, Malins i Rejč jednostavno ne žele u blizini. Lajl je smesta podnela žalbu "Odeljenju za pošteno zapošljavanje i stambena pitanja", navodeći da je dobila otkaz za odmazdu i na temelju polne i rasne diskriminacije i da je tokom rada na Prijateljima bila izložena rasnom i seksualnom zlostavljanju, piše u knjizi.