Jedna od najpoznatijih svetskih parti devojaka, Kejt Mos, smirila se i svakog dana ide u krevet u 23 sata. Potrebno joj je osam sati sna, jer inače ne može da funkcioniše. Ova legendarna manekenka živela je buran i skandalozan život, a sada se kako sama za sebe kaže konačno smirila.

Kejt Mos (47) svetski poznata manekenka, pripadnica zlatne manekenske generacije 90-tih, prošle godine je u intervjuu za jedan strani magazin otkrila kako su divlji partiji i takav način života iza nje. Kejt je potpuno trezna već tri godine, a u najluđoj fazi imala je nadimak "The Tank" zbog ogromne sposobnosti pijenja alkoholnih pića.

kejt mos
Shutterstock 

Kao mala, Kejt je bila druželjubiva i daleko od nestašne klinke. Važila je za poslušnu devojčicu, bila je pripadnica školske elite i svi su je obožavali, opisuju njeni učitelji. Volela je da se sređuje i veoma rano počela je da pokazuje sklonosti ka modi. Roditelji su je usmeravali ka umetnosti, pohađala je časove baleta, klavira i učestvovala u dramskoj sekciji u svojoj školi.

- Uvek je postojalo nešto posebno u njoj - govorio je njen otac Piter.

Kada je imala 13 godina, njeni roditelji odlučili su da se razvedu i taj događaj u znatnoj meri predodredio je njeno ponašanje u budućnosti. Iako je okolina smatrala da je Kejt dobro podnela razvod svojih roditelja, ona je upravo u tom periodu počela problematično da se ponaša.

- Roditelji su mi dopuštali bukvalno sve. Pušila sam i pila pred njima kada sam imala samo 13 godina. Tada sam počela da izlazim i vraćala sam se u svoj dom tek posle tri sata ujutru, osvrnula se ona jednom prilikom na svoj rani period života.

Nije se najbolje slagala sa dve godine mlađim bratom Nikom, koga je nazivala razmaženim derištem. Sud je odlučio da Kejt živi kod majke, a Nik kod oca, ali buduća manekenka nikada nije osetila da se majka dovoljno brine za nju i taj nedostatak pokušavala je da nadomesti bežeći u autodestrukciju.

Kada je krenula u srednju školu, počela je da iskazuje svoju pobunjeničku crtu, ocene su joj se pogoršale, ali i pored toga ona nikada nije izostajala sa nastave.

- Išla sam u školu kako bih se družila. Nikada nisam radila domaće zadatke, a volela sam jedino časove engleskog i drame jer za njih nisam morala da se trudim. Bila sam buntovnica koja nije mislila daleko unapred. Samo me je zanimalo da napravim neku provokaciju u školi - izjavila je godinama kasnije legenda modnog sveta koja se tokom srednjoškolskih dana bavila atletikom.

Ubrzo je Kejt Mos primetila modna agentkinja Sara Dukas i to dok se sa ocem vraćala sa odmora na Bahamima.

- Manekenstvo joj je omogućilo beg od okrutne stvarnosti, tačnije od loše porodične situacije. Raspad braka njenih roditelja imao je snažan uticaj na Kejt. Teško joj je da se veže za bilo koga jer je kao mlada bila svedok neuspelog braka svojih roditelja. Zato ona i bira destruktivne veze - tvrdi jedan njen blizak prijatelj.

Iako je na početku karijere imala zastrašujućih iskustava sa lažnim fotografima, Kejt je bila vrlo snalažljiva i prodorna. Sa svojih 14 godina doživela je prvu tinejdžersku ljubav i to sa jednim vršnjakom iz škole. Nevinost je, navodno, izgubila još pre toga, za vreme odmora na Bahamima i to sa zgodnim Amerikancem kojeg nakon toga više nikada nije videla. Ipak, njena prva ozbiljnija veza bila je sa tri godine starijim Klarkom Gregorijem.

S njim je provela više od godinu i po dana. U tom periodu počela je da beleži profesionalne uspehe, ali je s druge strane morala da se izbori i sa brojnim pritiscima jer su joj modni kritičari stvarali komplekse komentarima kako je preniska, nezgrapna i da njen razmak između prednjih zuba uopšte nije simpatičan.

 Uz to, manekenka nije nailazila ni na majčinu podršku koju je jedino zanimalo kada će početi da donosi novac.

- Stalno me je ispitivala kada ću početi da zarađujem, a ja sam pokušavala da joj objasnim kako stvari funkcionišu u manekenskom poslu- rekla je Kejt koja je kasnije majci kupila skupocenu vilu i nekoliko automobila, dok je ocu pomogla da pokrene vlastiti biznis. Zarađivala je odlično, ali je iskusila i one loše strane manekenskog poziva, poput beskrajnih zabava, opijanja i drogiranja u bekstejdžu revija.

kejt mos
Ringo / Pacific coast news / Profimedia 

- Svi smo se opijali na tim događajima. Tada sam mislila da se super zabavljam, ali sve je to postalo preterano. Nije tu bilo ničeg normalnog - trgla se nekoliko godina kasnije Kejt.

Pažnju na sebe Kejt Mos skrenula je editorijalom The 3rd Summer in Love, za časopis The Face, kada je imala samo 16 godina. Ispostavilo se da su to bile fotografije koje su podigle mnogo prašine, pa su kritičari taj manekenski poduhvat nazvali prljavi realizam. Posle toga, ona je postala poznata kao antisupermodel.

Predstavljala je suprotnost tadašnjim kraljicama modnih pista poput Sindi Kraford, Klaudije Šifer i Naomi Kembel, s kojom je danas veoma bliska. Za razliku od spomenutih koleginica, Kejt nije bila toliko visoka niti je mogla da se pohvali oblinama.

Iako različita od drugih, ona je već na početku karijere snimila brojne kampanje za čuvene modne brendove kao što su Gucci, Dolce&Gabana, Calvin Klein, Chanel... Više puta bila je na naslovnim stranama prestižnih modnih magazina i za nju su se otimali proslavljeni fotografi Mario Testino, Piter Lindberg i drugi. Nije želela da njena karijera stagnira, pa se iz Londona uputila u Njujork.