Opra Vinfri (67) čuvena voditeljka i jedna od najmoćnih žena danas preživela je niz tragedija pre nego što svoj život uzela u svoje ruke. Rođena je 1954. u trošnoj drvenoj kući, kao vanbračno dete siromašne, nezaposlene tinejdžerke u gradiću Kosijasko u Misisipiju.

Njena baba-tetka Ida predložila je da dete nazovu Orpa, po malo poznatom liku iz Biblije, ali babica koja je porodila njenu majku je pogrešno zapisala ime pa je u krštenicu upisano – Opra Gejl Vinfri.

Prvih šest godina života Opra je provela na bakinoj farmi u Kosijasku, siromašnom mestašcu u koji još nisu doprle moderne blagodeti poput vodovoda i telefona.

Kasnije se preselila kod majke u Milvoki, koja se u međuvremenu udala i u tom braku dobila sina i ćerku. Nije bila zadovoljna život kod majke, pa je potražila spas kod oca. I tada je počeo najveći pakao.

Žrtva zlostavljanja

U novoj porodici Opra je preživala strahovita iskustva. Stric ju je godinama seksualno zlostavljao. Sve je krenulo kada je imala devet godina i stravično nasilje je trajalo 13 godina. Zbog traume koju je doživela rešila je da nikada neće biti majka.

Opra Vinfri
Youtube 

U 14. godini je zatrudnela, trudnoća je bila posledica silovanja. Kako bi prekinula drugo stanje, Opra je "pila deterdžent". I sve vreme imala na umu očeve reči:

"Rekao mi je da bi radije video svoju ćerku kako pluta u reci Kumberland, nego da porodici donese sramotu rođenjem vanbračnog deteta. Dok mi je to govorio, ja sam jedini izlaz videla u samoubistvu", jednom prilikom je izjavila voditeljka.

Rođena za televiziju

Jedina dobra strana njenog detinjstva bilo je to što joj je otac plaćao školovanje. Učestvovala je na raznim takmičenjima u besedništvu, a onda dobila stipendiju na Tenesi univerzitetu na kojem je studirala komunikacije.

Dobijala je nagrade za govorništvo i recitaciju, a ubrzo je došla i puna stipendija za studije komunikacije i pozorišnih umetnosti na državnom univerzitetu u Tenesiju. Istovremeno, sa 17 godina mlada Opra je dobila posao na radiju WVOL, specijalizovanom za afroameričke slušaoce u Nešvilu, a pronašla je vremena i za takmičenje "Miss Black Tennessee", gde je osvojila prvo mesto.

Na užas svog oca, napustila je studije i počela da radi kao reporterka i voditeljka na lokalnoj TV stanici. Prvu ozbiljnu stepenicu u karijeri prešla je kada se 1976. preselila u Baltimor, gde je dobila posao na stanici WJZ-TV News. U početku je radila kao reporterka, a kad je pokrenuta popodnevna emisija "People are talking", koja se na toj stanici prikazivala od 1980. do 1993. Opra je kao jedna od voditeljki prvi put sela u fotelju nekog tok šoua.

Opra Vinfri
Youtube 

8. septembra 1986. godine počelo emitovanje emisije "Opra Vinfri šou". Pokrenula je zatim svoj kanal "OWN". Opra je brzo zadobila poverenje gledalaca. Svojom emisijom započela je pravu revoluciju na američkim, ali i svetskim televizijskim ekranima.

Bila je srdačna, puna razumevanja, ali i direktna sa svojim sagovornicama. A njihov krug je sve više rastao. Mesto "na kauču" pored Opre postalo je vremenom stvar prestiža. Koliko je neko velika zvezda merilo se time da li je učestvovao ili ne u njenoj emisiji. Publika ju je obožavala, baš kao i svetske zvezde. Pre nekoliko decenija počela je njena era, nastavila se emisijom "Opra Vinfri novo poglavlje" i traje do danas.

Humanitarne aktivnosti

Opra je svoj medijski uticaj koristila kako bi pre svega, pomagala drugima. Njena velikodušnost vremenom je prerasla u niz organizacija, ali i brojne obrazovne ustanove širom Afrike u kojima su se besplatno obrazovale generacije i generacije devojčica. Voditeljka nema biološke dece, ali ima veliki broj svoje dece o kojima je brinula kao pravi roditelj. Opra je danas jedan od najglasnijih zagovornika borbe protiv seksualnog zlostavanja žena.

Opra I Megan
Youtube 

Podsetimo, Opra Vinfri je uradila intervju sa Megan Markl i princem Harijem koji su odstupili od kraljevskih dužnosti. Svet željno iščekuje 7. mart - dan kada će javnost imati priliku da čuje razloge zbog kojih su vojvode od Saseksa rešili da napuste kraljevsku palatu.