Ni jedna Evrovizija nije prošla bez barem jednog skandala, a kako stvari stoje, tako će biti i ove godine. Naime, ovog puta, u jeku skandala je kiparska predstavnica zbog svoje pesme "El diavolo" ("Đavo"), zbog koje su u spor ušle, kako pravoslavna crkva, tako i vlada te zemlje.

Povod? Verovali ili ne, upravo zbog imena pesme. 

U izjavi koja je izdata u utorak uveče, stoji da je Pravoslavna kiparska crkva pozvala vladu da povuče pesmu, ali je vlada to odbila da učini. Peticiju protiv pesme potpisalo je više od 16.000 ljudi. 

Srž spora je reč "El Diavolo", što je španska reč za "Đavola", te se zahtevalo da se ime pesme promeni. 

"Vlada bi trebala da otkaže podršku pesmi u tom obliku", objavila je Crkva. "Zamenite taj izraz nekim drugim koji odražava našu istoriju, tradiciju i ono za što se zauzimamo", napisali su u objavi.

Predstavnik kiparskog predsednika Nikosa Anastasiadesa progovorio je u sredu ujutru o "umetničkoj slobodi". "To je muzičko takmičenje, nemojmo mu davati nepotrebnu dimenziju", rekao je Viktoras Papadopoulos za kiparsku "TV Alphanews". Prošlog petka, kiparska nacionalna tv mreža (RIK) primila je anonimne pretnje da će im biti zapaljeno sedište.

el diavolo kipar evrovizija
printscreen/youtube/ PanikRecordsTube 

Državna televizija tada je objasnila da pesma ne odaje počast đavolu, već govori o borbi između dobra i zla i mladoj ženi koja želi da se oslobodi loše veze. Autori pjesme "El Diablo" su Džimi Tornfeld, Lorel Barker, Oksa i Tomas Stengard. 

Ovogodišnja Evrovizija, koja je prošle godine bila odložena zbog pandemije koronavirusa, trebalo bi da se održi u Roterdamu od 18 do 22. maja
Pogledajte kako kontroverzni video izgleda i procenite i sami, ima li osnova za ovako snažne reakcije: