Ove godine, s obzirom na pandemiju korona virusa, 78. po redu godišnja dodela nagrada Zlatni globus održana je uglavnom virtualno, a voditeljke svečanosti, Tina Fej i Ejmi Poler, dodelu Zlatnih globusa vodile su s dve lokacije - jedna iz Njujorka, a druga iz Los Anđelesa.

Nakon Oskara, Zlatni globus predstavlja najvažniju nagradu u filmskoj i televizijskoj industriji, nominovane i pobednike biraju članovi holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA).

"Nomadland", redateljke Kloi Žao, osvojio je Zlatni globus za najbolju dramu. U filmu glavnu žensku ulogu tumači Fransis Mek Dormand, koja gubi sve u velikoj krizi 2008., spakuje stvari u svoj automobil i odlučuje da živi nomadskim životom. Kloi je i pripala nagrada u kategoriji najboljeg reditelja, i tako je postala prva žena azijskog porekla koja je osvojila ovo prestižno priznanje. A prema mnogim predviđanjima ovaj film je pobedio i u kategoriji za najbolji film.

U kategoriji najboljeg filma - mjuzikla ili komedije nagradu je pripala filmu "Borat Subsequent Moviefilm" (Borat 2) sa Sašom Baronom Koenom u glavnoj ulozi. Koenu je ujedno za ulogu u tom filmu pripala i nagrada u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu, dok je Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu dodeljena Rozamund Pajk za ulogu u filmu "Jako mi je stalo".

Čedvik Bozman posthumno je dobio nagradu za najboljeg filmskog glumca u drami, šest meseci nakon što je njegova smrt u 44. godini šokirala obožavatelje širom sveta. Nagrađen je za vodeću ulogu u filmu "Ma Rejni: Majka bluza", dok je za najbolju glumicu u drami nagrađena Andra Dej za film "The United States vs Billie Holiday".

Netfliksova drama "Mank", reditelja Dejvida Finčera, imala je najviše filmskih nominacija za Zlatni globus, čak šest, uključujući i najvažniju, za najbolju dramu, ali je na kraju ostala bez nagrada.

Neftliksova serija "Kruna", koja prikazuje život britanske kraljevske porodice, tako je proglašena za najbolju dramsku televizijsku seriju. Ema Korin (25) koja u "Kruni" glumi mladu princezu Dajanu, proglašena je najboljom glumicom u dramskoj televizijskoj seriji. U kategoriji najboljeg glumca u dramskoj seriji nagradu je osvojio Džoš O Konor, koji u "Kruni" glumi princa Čarsla. Tu je i Džilijen Anderson koja je proglašena najboljom sporednom glumicom za ulogu premijerke Margaret Tačer.

Veliki Netfliksov prošlogodišnji hit "Damin gambit" pobedio je u kategoriji serija ograničenog trajanja. Za najboljeg glumca u humorističnoj seriji Zlatni globus je dobio Džejson Sudejskis za ulogu u seriji "Ted Lasso". 

Zlatni globus
Christopher Polk / Zuma Press / Profimedia 

Korejsko-američki "Minari" najbolji je film na stranom jeziku, a reč je o porodičnoj drami s elementima komedije u kojoj se korejska porodica doseljava u državu Arkanzas u potrazi za ‘američkim snom’. Britanac Daniel Kaluja osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca za ulogu Freda Hemtona, aktivistu Crne Pantere u filmu "Juda i crni mesija". 

U kategoriji najbolje sporedne glumice za ulogu u filmu 'Mauritanac' nagradu je dobila Džodi Foster, dok je "Duša" dobio nagradu za najbolji animirani film. Američka glumica i aktivistkinja Džejn Fonda za životno postignuće u filmskoj industriji dobila je nagradu Sesil B. DeMil. Fonda je bila jedna od najvećih televizijskih zvezda 1960-ih i 1970-ih godina, u filmovima kao što su "Barbarella" i "Klute".