Film "Dara iz Jasenovca", ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oskar, od danas se prikazuju u Americi gde je u toku glasanje za nominacije za prestižnu nagradu. Film se  našao na udaru američkih kritičara, a istovremeno je opet otvoreno i ocenjivanje ovog ostvarenja na IMDb-u.

Film "Dara iz Jasenovca" se od danas prikazuje u Americi i opet se našao na UDARU američkih kritičara
screenshoot 

Ostvarenje reditelja Gage Antonijevića našlo se na udaru "Variet" koji je "Daru iz Jasenovca" okarakteriso kao "neskrivenu nacionalističku propagandu". Sada je objavljen još jedan tekst koji neblagonaklono gleda na srpski film.

LA Times je uputio žustru kritiku na tematiku kojom se film bavi. "Najciničnije da je film kandidat za Oskara", navodi LA Times.

"To je još jedan žalostan znak da je za neke ljude put do nagrade i uglednosti - i naizgled, efikasne poruke protiv komšija – ide preko holokausta", piše LA Times.

U tekstu stoji i to da je Jasenovac bio samo logor za Jevereje kao i da je "naročito uznemirujuća Antonijevićeva upotreba elemenata fantazije za svaku smrt".

Distributeri filma veruju da je u pitanju namenski pisani tekst koji bi trebalo da umanji svaku šansu srpskog filma da se nađe među pet ostvarenja van engleskog govornog područja koji će biti nominovani za Oskar.

Film "Dara iz Jasenovca" se od danas prikazuje u Americi i opet se našao na UDARU američkih kritičara
screenshoot 

Oni podsećaju da je uporedo izašlo mnogo više pozitivnih ocena za "Daru iz Jasenovca" koja je u isto vreme postala i jedan od filmova o kom se puno raspravlja i na sajtu IMDb. Nakon online okršaja srpskih i hrvatskih obožavatelja filma, bilo je zabranjeno njegovo ocenjivanje na IMDb, ali je sada ponovo dozvoljeno.

Došlo je dotle da film, koji inače gotovo niko nije ni video u Srbiji jer je prikazivan samo kratko na Kosovu (beogradska premjera je u aprilu), ima odlične ocene na sajtu zbog angažmana onih koji veruju da nije u pitanju nikakva nacionalistička propaganda. Trenutno, ocenjen je sa 9.7 od mogućih 10, a glasalo je skoro 40.000 ljudi.

Film "Dara iz Jasenovca" govori o devojčici Dari koja sa majkom i dva brata završi u koncentracionom logoru. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru Stara Gradiška učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata. Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Hrvatske ili smeštana po porodicama ali velika većina je ubijena ili umrla od neljudskih uslova u logoru i raznih bolesti. Dara se svim silama bori da spasi brata. Svi događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša. Darina sudbina je sudbina samo jednog deteta Kozare, a ono što su preživeli ne sme nikada biti zaboravljeno.

Dara iz Jasenovca.jpeg
screenshoot 

 Pročitajte OVDE vesti koje smo izdvojili za vas