Popularna serija "Birmingemska banda", originalno "Peaky blinders" biće završena nakon emitovanja šeste sezone, čije je snimanje nastavljeno ove nedelje.

Vest da će se istorijska gangsterska saga, ovenčana nagradom BAFTA, okončati na malim ekranima, potvrdio je i njen autor i scenarista Stiven Najt i dodao da će priča biti nastavljena u drugačijoj formi.

- Kovid nam je promenio planove. Od početka sam hteo da se "Banda" završi filmom, što će se i desiti - izjavio je Najt za "Dedlajn".

Ljubitelji serije su sa nestrpljenjem, od proleća prošle godine, čekali nastavak snimanja priče o porodici Šelbi, što je sve donedavno odlagano zbog pandemije. Tomi Balfin, izvršni producent u BBC, rekao je da je veoma uzbuđen što je počelo snimanje, obećavši neverovatan kraj koji će oduševiti fanove.

"KOVID NAM JE PROMENIO PLANOVE": Peaky Blindersi u neočekivanoj završnici koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Youtube 

Autor Najt je naveo da se serija vraća u žestokom stilu, upozoravajući obožavaoce da će se članovi Šelbi bande u šestoj sezoni susresti sa "velikim opasnostima". Poslednji nastavak "Birmingemske bande" ponovo će režirati Entoni Bern, dok će producent biti Nik Goding.

Serija, koja prati avanture veterana Tomasa Šelbija (Kilijan Marfi) posle Prvog svetskog rata, emitovana je prvi put na Bi-bi-siju pre osam godina, i dobila je brojne pohvale. Prvu sezonu je pogledalo više od dva miliona ljudi, četvrtu više od četiri, a dalju popularnost stekla je i na Netfliksu. Peta sezona emitovana je 2019. na BBC i gledalo ju je više od pet miliona ljudi, a na osnovu serije su u međuvremenu nastale knjige, video-igre, festivali...

Surovi Šelbiji, koje pored Tomija čine i eksplozivni Artur (Pol Anderson) i druga njihova braća, kao i sestra Ajda (Sofi Randel), uz živopisnu tetku Poli (Helen Makrori) i njenog sina Majkla (Fin Kol) počeli su kao ulični gangsteri i od Birmingema do Londona, pa preko Atlantika, širili i pokušavali da legalizuju svoju imperiju. Tomi Šelbi, naporedo sa vođenjem posla i porodice, postao je i špijun, saradnik irskih nacionalista, poslanik u parlamentu...

Peta sezona završava se time što Tomi Šelbi, nakon neuspelog atentata na vođu britanskih nacista i pogibije nekoliko važnih saradnika, prislanja pištolj sebi na slepoočnicu.

Preživeo je, požurio je proletos Najt da obavesti ljubitelje serije, nestrpljive zbog odlaganja snimanja šeste sezone, koja se na Bi-bi-siju očekuje do kraja godine, ili, u najgorem slučaju, početkom 2022.

"KOVID NAM JE PROMENIO PLANOVE": Peaky Blindersi u neočekivanoj završnici koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Youtube 

- Ideja mi je bila da napravim priču o porodici između dva svetska rata i hteo sam da je završim prvom sirenom za vazdušnu opasnost u Birmingemu 1939. godine, ali biće nam potrebne još tri sezone da dođemo do toga - ispričao je Najt pred petu sezonu, a svi su izgledi da će tako biti završen najavljeni film.