Fransoaz Betankur Mejers je francuska poslovna žena, filantrop, spisateljica i, što je najvažnije, naslednica. Rođena je 1953. godine u Francuskoj kao jedino dete Lilijan Betankur i političara Andrea Betankura.

Lilijanin otac, a Fransoazin deda, Ežen Šuler osnovao je danas svetski priznatu kozmetičku kompaniju L'Oreal 1909. godine, nekoliko godina nakon studija hemije uspeo je da iskoristi svoje veštine i razvije formulu farbe za kosu koja se brzo pokazala popularnom.

S majkom Lilijan nikada nije imala mnogo zajedničkih tačaka, a ona je čak zamerala ćerki što živi previše skromno, daleko od očiju javnosti.

Fransoaz Betankur Mejers
Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Njena majka je u trenutku smrti, u 96. godini, vredela 44 milijarde evra, a nakon što je umrla vrednost L'Oreala znatno je porasla, pa je od decembra 2023. Fransoaz postala osoba koja trenutno vredi 99,5 milijardi dolara. S tim iznosom, ona je trenutno 15. najbogatija osoba na planeti.

Iako je Fransoaz bila jedina Lilijanina ćerka, zanimljivo je da je u testamentu Lilijan imala još jednu osobu – svog fotografa. S njim je Fransoaz vodila pravnu bitku jer je njenu majku godinama iskorišćavao za ogromne svote novca.

Takođe, njena porodica, tačnije njen otac, ima mračnu prošlost. Andre Betankur je tokom Drugog svetskog rata bio član zloglasne nacističke grupe La Cagoulea.

Što se tiče njenog ljubavnog života, Fransoaz je od 1984. godine u braku sa Žan-Pijerom Mejersom, izvršnim direktorom kompanije L'Oreal i unukom rabina ubijenog u Aušvicu. Zbog suđenja njenom dedi, koji je sarađivao s nacistima, njen brak je u početku bio pun osuda.

Fransoaz je zbog supruga čak promenila veru i prešla u judaizam, a decu, Žana-Viktora i Nikolasa, ona i suprug su odgajali kao Jevreje.

Akterka naše priče imala je i važnu ulogu u događaju koji je šokirao svet pre pet godina. Kada je francuska katedrala Notr Dam pretrpela požar 2019. godine, ona je putem L'Oreala i fondacije Betankur Šuler dala 200 miliona evra.

 Izvor: Dnevnik.hr/ Wanted Vanja Pajović