Serija "Seks i grad" je, bez ikakvog preterivanja, promenila svet. Ženske priče o ljubavi i seksu nisu bile puka zabava miliona. Već nakon prve sezone žene na čitavoj planeti počele su da se ponašaju drugačije. Ne zato što su podražavale junakinje ove televizijske sage, već zato što su shvatile da je ono što osećaju i kako doživljavaju sebe sasvim ispravno. Sada, dve decenije kasnije, HBO je potvrdio da se snima nastavak pod nazivom "And just like that". Da li će urbane heroine i ovoga puta promeniti svet? Sva je prilika da neće.

Uprkos ogromnom odjeku na vest o nastavku legendarnog serijala čije su se 94 epizode emitovale od 1998. do 2004. godine, jedan podatak probudio je sumnju svih onih koji razumeju suštinski značaj "Seksa i grada", a to je osnaživanje žene. Duhoviti dijalozi, emocionalne eskapade i šarmantni pokušaji da se uhvati ritam dešavanja u ljubavnom životu zapravo su bili samo pakovanje unutar kog se nalazila priča o oslobađanju ženske seksualnosti. Nosilac te priče, žena koja je ljubavi pristupala "kao muškarac", bila je Samanta Džons, u tumačenju Kim Katral. Za razliku od svojih prijateljica koje su ili tražile sigurnost, ili preterano analizirale partnere, ili prosto bivale očajne, ona je uzimala ono što je želela. I time probudila ogromnu žensku populaciju.

Bez nje više ništa neće biti isto
Profimedia Bez nje više ništa neće biti isto

Nastavak serijala, koji se upravo snima, obećava mnogo. Odličan scenario sada se bazira na još jednom ozbiljnom problemu sa kojim se današnja žena suočava, a to je šesta decenija života. Kako se nositi sa promenama prioriteta, novom koncepcijom života i, možda više od svega, surovim ejdžizmom koji mnogo više pogađa žene nego muškarce, ozbiljno je pitanje na koje će glavne junakinje pokušati da daju, kao i do sad, duhovit, upečatljiv i slikovit odgovor. Ipak, među njima neće biti najvažnije.

Samanta je bila simbol ženskog oslobađanja
Profimedia Samanta je bila simbol ženskog oslobađanja

Kada je potvrđeno snimanje nastavka, takođe je najavljeno da su u njemu glavne junakinje Keri, Šarlot i Miranda. Svakome ko zna da broji vrlo brzo postaje jasno da nema Samante. Kim je, kako je saopšteno, odbila da učestvuje u "And just like that" zbog toga što je u poslednjoj sezoni "Seksa i grada" priča o njenom liku odlutala predaleko od suštine i prosto ne veruje da bi iko od scenarista mogao da je vrati na pravi put.

Nastavak "Seksa i grada" verovatno će biti poslastica za ljubitelje serija. Nema sumnje da će doneti mnogo zabave i rečenica koje će se brzo pretvoriti u mimove i urbane refrene. Ipak, čini se da će izostati samo jedna stvar - uticaj na društvo.