Amal Alamudin Kluni, rođena u Libanu, u Bejrutu 3. februara 1978. godine, preselila se u Bakingemšir, u Englesku, sa svojim roditeljima kada je napunila dve godine usled Libanskog građanskog rata.

Amal Kluni je pohađala žensku gimnaziju koja se nalazi u Bakingemšir. Studije je završila na Oksfordu a diplomirala je pravosuđe 2000. godine i postala počasni saradnik na univerzitetu St Hugh's.

Životna priča Amal Kluni, žene koja je osvojila srce Džordža Klunija
Yorgos Karahalis/Pool / Zuma Press / Profimedia 

Godinu dana nakon toga upisala je Pravni fakultet Univerziteta u Njujorku da bi dobila master diplomu prava, piše Glossy.

Kluni je sertifikovana pravnica u Sjedinjenim Američkim državama, Engleskoj i Velsu. Položila je pravosudni ispit u Americi 2002, a u Engleskoj i Velsu 2010. godine.

profimedia-0801795092.jpg
Gigi Iorio / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Tri godine je radila za američku multinacionalnu pravnu firmu "Sullivan & Cromwell" u Njujorku. Rangiran u pravnim imenicima "Legal 500" i "Chambers and Partners" kao vodeći advokat u međunarodnom pravu ljudskih prava, međunarodnom javnom pravu i međunarodnom krivičnom pravu. Opisana je kao "briljantan pravni um koji se bavi predmetima od velikog međunarodnog značaja i dobro poznaje svoj posao."

Amal i Džordž Kluni -0709466866.jpg
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Ona predstavlja žrtve masovnih zločina, uključujući genocid i seksualno nasilje i predstavlja grupu iračkih žrtava koje traže odgovornost za genocid i druge zločine koje je počinio ISIS.

Poznata pravnica je pomogla da se obezbedi sloboda za političke zatvorenike širom sveta, uključujući novinare i opozicione ličnosti. Ona trenutno predstavlja nagrađivanu filipinsku novinarku Mariju Resu, koja se suočava sa doživotnom kaznom iza rešetaka zbog svog rada na Filipinima.

Za vitku figuru Amal Kluni zadužen je neobičan jelovnik
Spartano / Backgrid USA / Profimedia 

Klunijeva je 2020. godine dobila nagradu Gven Ifil za "izuzetno i trajno dostignuće u cilju slobode štampe" Komiteta za zaštitu novinara.

Kako je ukrala srce poznatom glumcu?

U brak sa zvezdom filma "Igraj svoju igru" Džordž Klunijem stupila je 2014. godine, a dve godine kasnije oni zajedno osnivaju "Klunijevu fondaciju za pravdu".

Par se upoznao u kući glumca na jezeru Komo u julu 2013, kada je njihov zajednički prijatelj odlučio da svrati na imanje slavnog glumca koje se nalazilo na putu za Kan. Kluni se često šali kako nije morao da izađe iz kuće da bi upoznao ženu svog života.

Da stvar bude još interesantnija, i Klunijevi roditelji su imali priliku da odmah upoznaju njihovu budući snajku.

Amal Kluni
Shutterstock 

Iako su oboje osećali neku hemiju, nije bilo lako zaključiti da li tu ima nečeg više od prijateljstva. Kluni je jednom prilikom izjavio kako nije imao pojma gde vodi njihovo druženje i da je sve vreme imao osećaj da su samo prijatelji.

Vremenom, shvatli su da su ludo zaljubljenji jedno u drug, počeli su da se zabavljaju i nakon višemesečnog planiranja Džordž je pozvao Amal na večeru 28. aprila 2014, sakrivši verenički prsten od 7 karata u kutiji upaljača koju je Amal koristila da osvetli sto sa svećama.

Džordž Kluni je odbio ponudu na kojoj bi zaradio 35 miliona dolara jer je njegova supruga smatrala da tako treba
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

— Uradio sam sve , kleknuo sam pred nju i čekao pesmu o ljubavi, a onda joj postavio pitanje. Bila je šokirana, samo je gledala unezvereno u prsten govoreći: "O, moj Bože". Dvadeset minuta dok sam klečao, čekajući da ona kaže "da", jer je bila tako šokirana — ispričao je Džordž jednom prilikom.

Diva crvenog tepiha

Prvi zajednički trenutak ovog moćnog para na crvenom tepihu bio je 7. septembra 2014. godine — samo nekoliko nedelja pre nego što su se venčali. Džordž i Amal Kluni su se pojavili u elegantnim crnim kombinacijama koje su očarale javnost i od tada pa sve do danas na crvenom tepihu se nije pojavila glamuroznija ličnost od Amal Kluni.

Svojim blistavim tenom, savršenom figurom i skupocenim haljinama koje na njoj deluju još skuplje mami poglede svih na svečanim događajima.

Bonus video

Amal Kluni Instagram/juliedelibran

Izvor: Glossy.rs