Serija "The Crown" ovih dana pokreće brojne kontroverze u svetu, posebno zbog toga što se u novoj, četvrtoj sezoni pojavljuje Ledi Dajana, a njen odnos sa princom Čarlsom prikazan je kao prilično nezgodan, zbog čega je kraljičin sin izrazio ogroman revolt i razočaranje.

Međutim, u ovom serijalu, koji je po gledanosti na drugom mestu na Netfliksu u Srbiji, pojavljuje se i Margaret Tačer, prva premijerka Britanije, istorijska ličnost koja je ostavila dubok trag u svetskoj politici i emancipaciji žene.Tumači je Džijlijen Anderson, koja se proslavila najpre ulogom agentkinje Dejne Skali u megaserijalu "Dosije X", a potom i kao doktorka Du Morije u "Hanibalu". Ipak, uprkos maestralnom tumačenju britanske "Gvozdene ledi", mnogi gledaoci koji poznaju istoriju zapitali su se koliko je, zapravo, istine u prikazu Margaret Tačer u "Kruni", najpre u tome da je bila feministkinja.

Evo nekih proverenih činjenica o tome.

Gvozdena ledi

Rođena u srednjestaleškoj porodici u Linkolnširu, Margaret je svojom razboritošću ipak uspela da se upiše na prestižni Oksford. Već tamo se politički aktivirala kao član Kluba konzervativaca, što će kasnije rezultirati njenim liderstvom u Konzervativnoj partiji. Nadimak "Gvozdena ledi" zaradila je svojim nepokolebljivim stavovima koji su uključivali nezavisnost i oslanjanje isključivo na sopstvene snage. Radila je kao sekretar za obrazovanje i na toj poziciji uspela da se otarasi programa koji je školskoj deci obezbeđivao mleko. Ova akcija joj je zaradila još jedan nadimak - Thathcher the milk snatcher (Tačerova, kradljivac mleka). 

Feminizam

Iako je postala prva žena koja je obavljala dužnost premijera Britanije, što je trajalo od 1979. do 1990, Tačerova sebe nije videla kao feminističku ikonu, kao što je to prikazano u "Kruni". Štaviše, ona nije želela žene u svom kabinetu. Za 11 godina službe, zapravo, zaposlila je jednu jedinu. Bila je takva najpre zbog svoje "pobedi sopstvenim naporima" filozofije. Verovala je da, ako je ona - ćerka prodavca - mogla da postane premijerka, svako to može. Nije bila pristalica pomaganja drugima u onome u čemu njoj niko nije pomogao. Prva premijerka Britanije nakon nje bila je Tereza Mej, izabrana 2016. godine. 

Neki delovi života legendarne britanske premijerke ipak su savršeno verno prikazani
Profimedia Neki delovi života legendarne britanske premijerke ipak su savršeno verno prikazani

Ratnica

Događaji koji su pratili njenu službu zaista su bili veoma dramatični, pa se pamti kako se protivila sankcijama prema Južnoafričkoj Republici za vreme aparthejda, kao i pokušaj atentata od strane Irske republikanske armije. Ovo je u seriji prikazano tako što se ona zaklinje da će voditi rat protiv IRA do kraja.

Premijerka je imala problematičan odnos sa svojom ćerkom Kerol
Profimedia Premijerka je imala problematičan odnos sa svojom ćerkom Kerol

Premijerkina deca

Tačerova se prijavila da svoj pravosudni ispit polaže odmah nakon izlaska iz bolnice, pošto je rodila blizance, Kerol i Marka. Baš kao što je i prikazano u seriji, premijerka je imala napet odnos sa ćerkom, a njena nekadašnja sekretarica tvrdi da je Tačerova, praktično, krila Kerol, jer nije želela da ova bude viđena u javnosti kako nosi džins. Kerol Tačer tvrdi da je njena majka više volela Marka, kao što je i prikazano u upečatljivoj sceni u "Kruni". 

I Markov nestanak u Sahari na nekoliko dana tokom trke 1982. godine takođe je istorijska činjenica. Na sreću, pronađen je i spasen.

Tačerova i kraljica

Kad je reč o odnosu sa kraljicom Elizabetom II,  istorija kaže da su njihovi karakteri bili potpuno neuklopivi. Dok je kraljica imala britak smisao za humor, Margaret je bila ekstremno ozbiljna. Takođe, postoji čvrsto ukorenjeno verovanje da se Elizabeta II nije slagala sa konzervativnom politikom koju je Tačerova zastupala.