Nakon osvojene srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u košarci, zainteresovanost za živote domaćih košarkaša neverovatno je porasla.

Kako to obično biva, uglavnom su sve prvenstveno zanimale porodice reprezentativaca Srbije, a sada je pažnja usmerena na njihova odrastanja.

Veliki uticaj na svako odrastanje je i mesto u kom se ono odvija, a prema podacima čini se da je Beograd u vrhu liste kada su u pitanju naši reprezentativci.

Iz srpske prestonice dolaze trojica momaka - kapiten Bogdan Bogdanović, odrastao u opštini Mirijevo, Filip Petrušev i Vanja Marinković.

Čime se bave roditelji Bogdana Bogdanovića?
Nikola Krstic / Alamy / Alamy / Profimedia 

Iz Srpske Atine odnosno Novog Sada dolaze Nikola Milutinov i Dušan Ristić. U ovom gradu rođen je i selektor Svetislav Pešić, verovatno najpoznatiji Piroćanac na svetu. U drugoj najvećem srpskom gradu selektor je samo rođen, a kao dečak preselio se sa porodicom u Pirot, gde je odrastao i proslavio se.

Aleksa Avramović, jedan od najpopularnijih košarkaša Srbije, rođen je u Čačku, odakle potiču brojni vrhunski košarkaški asovi, poput Željka Obradovića i Dragana Kićanovića.

Ognjen Dobrić je rođen u Kninu, odakle je njegova porodica proterana u toku zločinačke akcije "Oluja".

Dejan Davidovac je iz Zrenjanina, gde je inače vrlo popularan i omiljen među sugrađanima, ali i generalno među ljubiteljima košarke.

Stefan Jović, najiskusniji reprezentativac, rodom je iz Niša i obožava da se vrati u svoj grad kad god ima priliku. Njegov bivši saigrač iz Crvene zvezde Marko Gudurić je iz Priboja.

Boriša Simanić, momak koji je na Mundobasketu ostao bez bubrega zbog teške povrede, rođen je u Ljuboviji, ali je njegova porodica iz Bratunca. Bratunac u vreme kada se Boriša rodio nije imao porodilište, pa je mladi as rođen svega nekoliko stotina metara dalje, ali ne u Republici Srpskoj, već u Srbiji.

Posebna priča je mladi Nikola Jović, najmlađi član našeg nacionalnog tima. On je rođen u Lesteru u Velikoj Britaniji jer je njegov otac Ilija igrao je košarku u tom gradu kada se rodio sjajni mladi igrač.

Bonus video

Košarkaši poleću za Beograd Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!