Svet sa strpnjom očekuje bilo kakve vesti o podmornici "Okeangate" koja je po svim proračunima danas u 13:08 ostala bez vazduha. Pojavili su se navodi da je posada ipak uspela da pusti signal za pomoć, kao i da je podmornica zapela za deo olupine Titanika. 

Međutim, jedna od slamki spasa je robot podmornica "Victor 6.000" kojom upravlja francuski istraživački institut Ifremer, a koja je stigla na područje pretrage. Svetla i kamere koje Victor 6.000 ima na brodu omogućiće timu na površinskom brodu da u realnom vremenu vidi šta se nalazi na dnu okeana na udaljenosti koja je otprilike jednaka malom teniskom terenu.

Iako robot ne može samostalno da podigne podmornicu na površinu, može da je zakači za brod na površini. Ovaj brod može da bude jedina šansa za spasavanje posade, jer može da se spusti na dubinu od 6.000 metara, a olupnine Titanika su na dubini od oko 4.000 metara.

O opasnostima zarona do Titanika zapravo je još 2012. govorio niko drugi do Džejms Kameron, reditelj čuvenog istoimenog filma. Iako se režiser za sada nije oglašavao povodom vesti o nestaloj podmornici, čuveni oskarovac svojevremeno je objasnio šta čeka sve one koji se upute na ovo mesto.

"Idete na jedno od najnemilosrdnijih mesta na svetu. Nije da možete nazvati AAA (pomoć na putu) da dođe po vas".

Kameron je upozorio na opasnost, a 2011. je o iskustvu obilaska olupine Titanika rekao da je to nešto što "ljudska bića nikada pre nisu videla", bolje je od "crvenih tepiha i svih tih blistavih stvari".

Džejms Kameron je napisao knjigu o istraživanju Titanika koji je potonuo 1912. godine. Režiser je prvi put posetio olupinu ovog broda 1995. na podmornici u ruskom vlasništvu kako bi napravio snimke za film "Titanik" koji je prikazan 1997. godine. 

Džejms kameron upozorio je sve da se ne spuštaju do Titanika.
Supplied by LMK / Landmark / Profimedia 

"Posedovao sam i upravljao vlastitim podmornicama i skoro poznajem sve u dubokookeanskom svetu izvan naftnog poslovanja", rekao je za "The Times" 2010. godine.

Zaglavljen preko 16 sati

Kameron je čak 33 puta zaronio do olupine, a jednom prilikom je i sam bio zaglavljen i to preko 16 sati.

"Tamo dole postoje struje. Iako je Džejms Kameron bio dole 33 puta, struja ih je zarobila uz krmu Titanika", dodao je jedan od stručnjaka koji su radili na jednoj od ekspedicija.

"Bili su tamo 16 sati dok se voda nije preusmerila jer nisu mogli da izađu."

Glumac je upozoren da je najopasniji deo spuštanja upravo to da se zaglavite ili zakačite za bilo šta u okeanu, pa i na samom Titaniku. 

"Ako se to desi kažete zbogom. Nema šanse da neko siđe i spase vas. To je 3.800 metara. Nema druge podmornice na svetu koja može da se spusti da te spasi i ako postoji, dovoljno je daleko i komplikovano da ćete svakako umreti", dodato je.

Inače, oglasio se i Parks Stivenson koji je bio tehnički direktor za Kameronov epski film i napomenuo da strahuje da bi nestala podmornica mogla biti "velika tragedija".

"Bez obzira na to što možete da pročitate u narednim satima, sve što se zaista zna u ovom trenutku jeste da je komunikacija sa podmornicom izgubljena i to je dovoljno neobično da opravdava najozbiljnije razmatranje", napisao je stručnjak za Titanik na Fejsbuku i poručio: "Najviše sam zabrinut zbog ljudi na brodu".

Bonus video:

"OVA PODMORNICA JE BILA PREDVIĐENA DA IDE DO 1.300 METARA!" Stručnjaci analiziraju: Kompanija je dala OVE ugovore, znala je rizik! Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!