Krunisanje kralja Čarlsa III isčekivano je sa velikom zebnjom, s obzirom na poljuljane porodične odnose sa mlađim sinom Harijem. Jedan od najemotivnijih trenutaka na ceremoniji bio je trenutak kada se u londonskoj Vestminsterskoj opatiji, sin i prestolonaslednik princ Vilijam zakleo ocu na večnu odanost.

Sve to pratio je Hari iz trećeg reda, kao da je samo još jedan član šire porodice, bez prava da nosi uniformu što su beneficije kojih se odrekao kada je sa suprugom Megan povukao sa kraljevske funkcije. 

Princ Hari sedeo je sam i posmatrao krunisanje.
TOBY MELVILLE / AFP / Profimedia 

Hari je na krunisanju bio daleko od svog brata Vilijama, a organizatori su navodno želeli da osiguraju da ne bude bilo kakvih smetnju ni skandala. Koliko je sve organizovano svedoči i to što su razaćena braća bila odvojena sve vreme, toliko, da se čak nisu našli ni u istom kadru, piše Mirror.

Hari je sedeo sam, i jedva progovorio sa par članova porodice sa kojima je još uvek u kontaktu. Nije se odvajao od sestara od strica, princeza Beatris i Eugenije od Jorka i njihovih muževa koji su za sve ovo vreme jedine koje su u kontaktu sa njim i Megan.

Princ Hari retko s kim je komunicirao na krunisanju.
WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Međutim, sve ovo nije bilo slučajno. Naime, kako su istakli izvori bliski porodici, Hari je imao uslov za Čarlsa i Vilijama. 

"Vidite, Hari je, kako mi je rečeno, odbio da ima posla s porodicom ako oni ne pročitaju njegovu autobiografiju "Rezerva" ili ne pogledaju njegovu dokumentarnu seriju koju je snimio za Netfliks", kaže Nil Šon, stručnjak za odnose u kraljevskoj porodici.

Navodno princ želi da sa ocem i bratom raspravi o svemu što ga je mučilo od malih nogu.

"Hari veruje da je sve o čemu treba da pričaju bilo na ekranu, na papiru ili je već izgovoreno", kaže Šon. 

Hari je išao do oltara sam, iza gorepomenutih parova, a sve vreme se nervozno osmehivao. Nijednog trenutka on nije ušao u bilo kakvu interakciju s rođenim bratom Vilijamom i ocem Čarlsom, zbog čega Nil Šon veruje da nema šanse za pomirenje. Kako je dodao, Čarls nije imao vremena da se bavi zahtevima svog sina.

"Problem za Harija je to što kralj nije čitao "Rezervu" niti gledao serijal, ne zato što ga ne interesuje njegov mlađi sin, nego zato što nije imao vremena", kaže ovaj stručnjak. "Kažu mi da to Harija strašno frustrira."

Takođe, gledanje i čitanje njegovih iskustava nije nešto što može da očekuje ni od princa Vilijama i njegove supruge Kejt Midlton, koja mu je nekada bila kao sestra.

"Druga strana je to što Vilijam i Ketrin nemaju želju da budu povezani s takvim stvarima, a Hari, kako mi je rečeno, misli da je to jedini način" zaključio je.

Čitači sa usana dešifrovali šta je Hari govorio

Ni na krunisanju nisu izostala mišljenje čitača sa usana koji su posmatrali Harijevo ponašanje i ono što je izgovarao. Kako su rekli, princ se ljubazno pozdravio sa nekim gostima uz reči: zdravo, dobro jutro, dobro vas je videti. Čitač sa usana je za britanski Miror prokometarisao da je Hari rekao i "pogledajte ovo" dok je posmatrao detalje pa dodao "divno".

"Dok je Harry čekao na svom mestu da mu otac i brat stignu, bilo je nekih subliminalnih znakova rastuće napetosti ili teskobe. Grizao je usne, a brzina treptaja se povećavala što je sugerisalo da je nervoza povećala nivo adrenalina", rekla je Džudi Džejms, jedna od stručnjaka za govor tela.

Inače, ranije ovog meseca jedan od izvora bliskih kraljevskoj proodici potvrdio je da Hari neće ostati na ceremoniji i koncertu, odnosno da će to biti kratka poseta, što se pokazalo kao tačno s obzirom da je njegov automobil primećen kako napušta svečanost odmah nakon.

Hari navodno žuri nazad u Ameriku kako bi prisustvovao rođendanu svog sina Arčija.

Bonus video:

Krunisanje kralja Čarlsa: London spreman za spektakl Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!