Jedan od najbogatijih ljudi sveta Ilon Mask, ponosni je otac jedanaestoro dece. Međutim, mnogi ne znaju da je njegovo prvo dete, sin Nevada Aleksander Mask iznenada preminuo 2002. godine. Dijagnoza je bila posebno zastrašujuća - sindrom iznenadne smrti odojčeta. Nevada je u trenutku smrti imao samo dva ipo meseca.

Jasno je da bi za svakog roditelja ovako nešto bilo potpuno razorno, kao i zašto bi se kod svakog sledećeg deteta posebno plašili da se ne ponovi isti kobni scenario.

Ilon Mask izgubio je prvo dete.
DIGGZY/JESAL / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ipak, Masku je delić utehe pružio izum SNOO iza kojeg zapravo stoji jedna od najuspešnjih SrpkinjaNina Monte Karp - "pametna kolevka". 

Ilon Mask je našao utehu u izumu slavne Srpkinje.
GIO/SAL / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Ona je osnovala kompaniju "Happiest baby" koja proizvodi kolevku koja je nešto poput digitalne, robotske dadilje. Ovaj izum dobio je odobrenje FDA u Americi, a među onima koji ovaj proizvod preporučuju su ne samo Ilon Mask, već i Serena Vilijams, Džesika Bil, Bijonse, Kejt Hadson, Skarlet Johanson i mnogi drugi.

Specijalna kolevka je inače prvi i jedini uređaj koji je odobrila Američka uprava za hranu i lekove zbog toga što bebama omogućava da spavaju bezbedno na leđima i ujedno ih ljulja i umiruje.

Kako je Nina rekla u jednom intervjuu, SNOO je prva umrežena pametna kolevka u svetu koja je više virtuelni robot-dadilja, koja pomaže roditeljima 24 sata dnevno, ljulja i šuška bebu tokom noći i dana, dodajući dva sata i bebinom i roditeljskom spavanju.

Plus, kada beba plače, automatski reaguje potpuno istim tipom pokreta i zvukom koji se nalazi u maminoj materici, a koje takođe koriste i iskusne dadilje, što umiruje plakanje za nekoliko sekundi.

Ko je Nina Monte Karp?

Ova izuzetna Srpkinja nalazi se na listama najmoćnijih i najsupešnijih žena sa ovih prostora. Rođena je u Beogradu 1963. a njen stric bio je predsednik Vlade Jugoslavije. Ipak, život ju je odveo u Ameriku pre četiri decenije.

- Moj stric, Milan Panić, inače bivši ministar Federalne Republike Jugoslavije (1992-1993), otišao je u SAD davne 1959. gde je osnovao veliku farmaceutsku kuću ICN Pharmaceuticals, koja se od malog biznisa, stvorenog u garaži, našla na Njujorškoj berzi. Ja sam sa 18 godina, sa svojim tadašnjim dečkom, otišla da ga posetim, ali sam zapravo ostala zauvek- ispričala je jednom prilikom za Telegraf

Ona je inače producentkinja, rediteljka, aktivistkinja za zaštitu životne sredine. Ona je suosnivačica i viša potpredsednica kompanije Happiest Baby, Inc. Nalazi se i u odboru kompanije Healthy Child Healthy World – nacionalne ekološke neprofitne organizacije posvećene zaštiti dece od hemijskih i drugih pretnji iz okruženja i promovisanju bezbednijeg, zdravijeg okruženja. Takođe je potpredsednica fonda Dečje bolnice u Los Anđelesu koji se bavi tinejdžerima beskućnicima, a aktivna je i u podršci ženama s rakom dojke.

Ona je udata i za čuvenog američkog pedijatra Harvija Karpa sa kojim je i razvila izum "pametne kolevke". Kako je njen suprug istakao, sindrom iznenadne smrti može se desiti i perfektno zdravim bebama, odnosno, čak 60 posto njih su bile bez bilo kakvih zdravstvenih problema. 

On je istakao da do toga može doći ukoliko bebe zaspu na stomaku, tokom prevrtanja u kolevci, usled određenih problema mogu da se uguše. Zato su i došli na ideju na naprave kolevku koja će biti neka vrsta robotske dadilje, a koja će roditeljima pomoći da mirno spavau, bez bojazni da će se nešto dogoditi njihovoj bebi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Ilon Mask izabran za ličnost godine magazina "Tajm"! Kurir televizija

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!