Jedna od najboljih teniserki svih vremena i najbolja prijateljica našeg šampiona Novaka Đokovića - Marija Šarapova, proslavila je svoj 36. rođendan. Danas živi daleko od svetla reflektora i posvećena je majka, a do pre samo nekoliko godina njene afere i skandali punili su naslovnice novina, čime je umalo potpuno uništila karijeru. 

Umesto o teniskim uspesima, javnost je brujala o njenim svađama, optužbama na račun koleginica, a čini se da sve što se dešavalo pred njeno "penzionisanje" 2020. godine, samo je bilo posledica svega što se dešavalo od njenih najranijih dana. 

Marija Šarapova prošla je golgotu u životu.
Instagram 

Marija Šarapova je bila toliko problematično dete da je to išlo do nivoa disfunkcionalnog. Njeni roditelji Juri i Jelena pobegli su iz Černobilja i preselili se u Sibir malo pre njenog rođenja 1987. godine, piše Kurir Stil.

Prema njenoj priči, pobegli su zbog nuklearne katastrofe, ali prijatelji i rođaci njenog oca kažu da je u venama Šarapovih samo novac, i da su se preselili zbog bolje zarade. Naime, on je želeo da postane profesionalni biciklista i skijaš, ali u tome nije uspeo. Nakon toga, primetio je izuzetnu koordinaciju pokreta kod svoje ćerke i odmah odlučio da je upiše na tenis. Imala je samo tri godine.

Iako je tako mala morala da podnese mnogo žrtve zbog svog talenta, Juri je u njoj video kartu za bogatstvo. Kad je napunila 6 godina, preselio se sa njom na Floridu, gde su bili najbolji teniski treneri i tako je na dve godine razdvojio od majke, jer nisu imali novčanih sredstava da se presele svi troje.

Tih prvih godina u Americi, Marija je bila vrlo nesrećna i depresivna. Izazvala je ljubomoru kod drugih devojčica kada je osvojila školski turnir, pa su bogata deca počela da je ismevaju zbog materijalnog stanja i toga što joj je otac radio u restoranu kao perač sudova.

Međutim, Juri je video samo jedan način - svakog dana joj je "ispirao mozak" jednom jedinom pričom - uspehom, bogatstvom i tome kako će sva ta poniženja pasti u vodu kad dostigne svetsku slavu. Terao ju je da vežba sve dok joj ruke ne postanu potpuno prekrivene žuljevima od teškog reketa, a vikao na nju kada nije mogla da uradi ono što je on zamislio.

Ipak, njegove metode su rezultirale uspehom. Kad je imala samo 9 godina, Marija je osvojila ženski turnir za mlađe od 16 godina i bogatstvo je već bilo na vidiku. Uskoro je osvojila i Vimbldon, a Juri je odmah prodao njihovu kuću na Floridi i kupio vilu, a skromni auto zamenio luksuznom limuzinom.

Najpoznatije kompanije i brendovi počeli su da se otimaju za nju, činilo se da Šarapova živi najlepši san - našla se na naslovnici slavnog Vog-a, kupovala u najskupljim radnjama, povezivali su je sa najpoznatijih, neverovatno bogatim muškarcima.

Iako je na izgled sve bilo savršeno, tu je bila njena ružna strana realnosti. Nezasiti Juri preuzeo je ulogu menadžera svoje ćerke, i tako joj uzimao sav novac koji je zarađivala. Zbog takvog ponašanja, Marijina majka se razvela od njega.

Što je najgore od svega, tu je njegov neverovatan uticaj na Mariju - uprkos uspesima koje je nizala i bogatstvu koje je samo raslo, ona se promenila, i to ne na bolje.

Mariji Šarapovoj otac je uzimao sav novac.
SBM / PictureLux / Hollywood Archive / Profimedia 

Zbog konstantnog pritiska od strane oca, postala je zlovoljna, povučena u sebe, prestala je da voli ljude, počela je da odbija da daje autograme mladima kojima je bila uzor i koji su je obožavali.

Čini se da je 2004. godine doživela najteži udarac - uspeh teniserke Serene Vilijams.

Iako je zarađivala dvosturko više od mlađe koleginice, pobedila je u dva od tri meča, uključujući i finalni, Serenina upornost i želja za pobedom dovela je do toga da je napokon porazi punih 18 puta! Što je najteže palo Šarapovoj, bilo je to što se iz aviona videlo koliko Vilijamsova uživa u svojim pobedama nad, do tada, najboljom teniserkom.

Seren avilijams imala je problem sa Marijom Šarapovom.
AKM Images / Backgrid USA / Profimedia 

Tada je iz Marije izašlo ono najgore - na sva zvona je optuživala Serenu za vezu sa svojim trenerom, koji je bio oženjen i imao dvoje dece. Ni godine prepucavanja i teških uvreda nisu sprečile Serenu da ponovo "ponizi" Mariju na terenu, a tu je i poslednji potez kojim ju je Vilijamsova dokrajčila - kada je objavljena vest da je Šarapova pala na doping testu, Serena je ironično objavila fotografiju na kojoj pozira u blizini apoteke.

Za palu ledenu kraljicu, ovo je bilo poslednje poniženje.

- Tokom duge karijere bila sam otvorena i iskrena za mnoge stvari. Napravila sam veliku grešku. Izneverila sam moje navijače. Izneverila sam sport kojim se bavim od svoje četvrte godine - rekla je tada Šarapova.

Ona je otkrila da je 10 godina koristila doping meldonijum dok je on bio legalan. Pravila su se pormenila i Marija je tokom Australijan opena pala na testu.

- Medikament meldonijum počela sam da koristim dok je još bio na listi dozvoljenih supstanci, a nisam znala da su se pravila promenila u 2016. godini i da je to postalo nedozvoljeno sredstvo. Snosiću posledice. Neću da završim karijeru na ovaj način. Iskreno se nadam da će mi biti data druga šansa. Nikoga ne mogu da krivim. Na kraju dana sve što uradite je vaša greška. Ne znam kad bih mogla da se vratim sve zavisi od toga koliko bude trajao proces - dodala je ona i detaljnije razjasnila situaciju.

Šarapova je koristila ovaj vid dopinga kako bi izlečila brojne povrede uključujući i nedostatak magnezijuma, nepravilne EKG rezultate.

Marija Šarapova se povukla iz tenisa 2020. godine.
Instagram 

2020. godine Marija Šarapova se zvanično povukla iz tenisa. Danas živi daleko od svetala reflektora, a najnovije vesti o njoj stigle su nam pre tačno godinu dana, kada je za svoj rođendan objavila vest da je trudna.

U međuvremenu Marija je rodila sina i samo 5 dana nakon porođaja viđena je u Los Anđelesu kako vežba.

Marija je u vezi sa veoma uspešnih brazilskim biznismenom za kojeg je verena, ali par još uvek nije stao pred oltar a u tome ih je najviše sprečila pandemija, a potom i trudnoća.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!