Ukoliko ste ljubitelji kultnog filma "Ghostbusters", sigurni smo da ste sa posebnim strahopoštovanjem gledali glavnu negativku Gozer, koja je davne 1984. uterivala svetu strah u kosti. 

Slavica Jovan proslavila se u filmu Ghostbusters.
Supplied by LMK / Landmark / Profimedia 

Zlo, drevno biće iz druge dimenzije, sumerska boginja došla je u Njujork kako bi uništila naš svet, a njen krvavi pogled mnogima je u to vreme izazivao noćne more. Međutim, iza zastrašujućeg lika krila se prelepa žena koja je osvajala lepotom na prvu i koja je rodom sa naših prostora, Jugoslovenka Slavica Jovan.

Slavica Jovan igrala je najpoznatiju negativku u Holivudu.
Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia 

Interesantno je da je glumačke početke imala upravo na Balkanu, gde je radila i manekenke poslove, da bi se potom preselila u Los Anđeles. Naravno, na lepotu Srpkinje malo ko je mogao ostati ravnodušan. 

Visoka, tanka, dugonoga, savršenih crta lica... bilo je jasno da je uloga Gozer stvorena za nju kada se pojavila na audiciji. Sa lakoćom je odigrala "vanvremensku figuru i gotovo arogantnu starorimsku caricu, koja gleda na ljude kao da su manje vredni", pisali su tada kritičari u superlativu o našoj lepotici.

"Radili smo na njoj oko tri nedelje, a ta odeća je bila poput "čarape za telo", kako bi dala efekat nečega nalik na Gozerinu kožu. Morali su da mi je zašiju otpozadi, pa sam bila zaglavljena u ovoj odeći. Nije bilo preterano udobno, ali tako je moralo", izjavila je svojevremeno Slavica, kako je pisao Entertainment Weekly.

Slavica Jovan morala je da ustaje svakog jutra u četiri sata kako bi na vreme završila sa pripremom kostima za snimanje, što je podrazumevalo složenu frizuru i šminku koji su morali da budu dugotrajni i izdrže mnogo sati na setu, piše Glossy.rs.

Uz to, nosila je i crvena kontaktna sočiva, a pravila je pauze od po 45 minuta, posle čega bi joj ponovo zašivali kostim.

Što se tiče vratolomija u kojima ste, sigurni smo, uživali u "Ghostbusters", Slavica je mnogo toga sama radila, uz povremenu pomoć kaskadera.

"Bila sam vrlo stidljiva, kao i uvek", rekla je svojevremeno glumica. "Zato se nisam preterano otvarala nekome posebno. Ali povremeno, dok sam bila na setu, u prolazu bi me zafrkavali. Rekli bi stvari kao "Kako opasna žena".

Zanimljivo je da je ova uloga pisana za muškarca i da ju je inspirisao Dejvid Bouvi. PRe dve godine je snimljen i nastavak "Isterivači duhova: Nasleđe" (2021), u kojem je Slavičin lik nasledila američka glumica i režiserka Olivija Vajld.

Kako su svojevremeno pisali mediji, Slavica Jovan i daje živi u Los Anđelesu, a do danas se pojavila u deset ostvarenja.

Među njima je horor "Kuća na ukletom brdu" iz 1999. godine, u kojoj je igrala pored Džefrija Raša, "Vitez pehara" (2015), u kom su igrali Kristijan Bejl i Kejt Blanšet, i "Dublerka" (1984) sa Melani Grifit.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!