Slavna glumica Sara Džesika Parker proslavila je svoj 58. rođendan, a iako danas sebi može da priušti sve što poželi, postojali su dani u njenoj prošlosti kada njena porodica nije čestito mogla da obeleži ni Božić, ni rođendane. Ipak, glumica kaže da i pored toga ne bi promenila jedan deo svog detinjstva, a njena životna priča dokaz je da u bajke zaista treba verovati. 

Sara Džesika Parker proslavila je 58. rođendan.
Jose Perez / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Sara je rođena 25. marta 1965. godine u Nelsonvilu u Ohaju. Kada je 1998. godine prihvatila ponudu producentske kuće HBO da glumi jednu od četiri glavne uloge u seriji „Seks i grad“ nije ni sanjala da će joj to doneti svetsku slavu i popularnost koja traje sve do danas.

Sara Džesika PArker osvojila je brojne nagrade tokom karijere.
Profimedia 

Za ulogu Keri Bredšo osvojila je dve Emi nagrade i četiri Zlatna globusa, a više puta je isticala da joj je omiljena nezvanična nagrada ikone stila.

Detinjstvo

Sara Džesika Parker je rođena u Nelsonvilu u američkoj saveznoj državi Ohajo. Njena majka Barbara Parker je bila učiteljica i medicinska sestra u osnovnoj školi, a otac Stiven preduzetnik i novinar.

Sara ima sedmoro braće iz sestara iz prvog i drugog braka njene majke. Njena braća su i glumci Timoti i Pipin Parker. Sarin otac Stiven je Jevrej poreklom iz Bruklina, a majka ima nemačke i britanske korene. Iako nije religiozna, Sara je od oca nasledila sklonost ka judaizmu.

U jednom od svojih intervjua priznala je da je njena majka gajila njujorški stil života, čak i u vreme dok je živela u Sinsinatiju. Nakon što su se Barbara i Stiven razveli, ona se udala za Pola Forsta, vozača kamiona i računovođu koji je bio deo Sarinog života od ranog detinjstva.

Sara Džesika Parker je kao mala trenira balet.
Embassy Pictures Collection / Everett / Profimedia 

U detinjstvu je igrala balet i vežbala pevanje, a njena porodica se preselila u Sinsinati, a nakon toga u Dobs Feri nedaleko od Njujorka, kako bi Sara mogla da nastavi školovanje.

Kako bi upisala odgovarajuću srednju školu, odlučili su da se presele u Nju Džersi gde je Sara pohađala školu „Dwight Morrow“. U Njujorku je pohađala školu baleta i „Professional Children`s School“. U Sinsinatiju je išla u školu za umetnike, a u Los Anđelesu je završila srednju školu.

Glumački počeci

Sara Džesika Parker i njenih četvoro braće i sestara su glumili u mjuziklu „Moje pesme, moji snovi“ u pozorištu u Sent Luisu . Od 1977. do 1981. godine glumila je u mjuziklu „Eni“ na Brodveju. Godine 1982. glumila je u CBS-ovom sitkomu „Square Pegs“.

Sara je igrala stidljivu tinejdžerku, a iako je serija emitovana samo jednu sezonu, njena gluma nije prošla nezapaženo. U toku naredne tri godine glumila je u četiri filma.

Najznačajniji među njima je svakako „Footloose“ iz 1984. godine. Sledeće godine je sa Helen Hant igrala u filmu „Devojke bi samo da se zabave“, a 1986. godine se pojavila u Diznijevom SF filmu „Let Navigatora“.

Nakon nekoliko manjih uloga, 1991. godine se pojavila u sporednoj ulozi u romantičnoj komediji „Priča iz Los Anđelesa“, koju je vrlo dobro prihvatila i kritika i publika. Sledeće godine igrala je rame uz rame s Nikolasom Kejdžom u romantičnoj komediji „Medeni mesec u Vegasu“.

Sara Džesika Parker igrala je sa Nkolasom Kejdžom.
Columbia Pictures Collection / Everett / Profimedia 

Glumila je Saru Sanderson u Diznijevom filmu „Hokus-pokus“iz 1993. godine koji je uprkos negativnim reakcijama, doneo veliku zaradu na biskopskim blagajnama. Iste godine glumila je s Brusom Vilisom u akcionom trileru „Smrtonosna razdaljina“. Godine 1994. glumila je devojku Džonija Depa u biografskoj drami „Ed Vud.

Sara Džesika Parker igrala je u "Hokus Pokus".
Patriot Pics / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Naredne godine dobila je glavnu ulogu u romantičnoj komediji „Rapsodija u Majamiju“. Godina 1996. bila je veoma uspešna za Saru.

Sara Džesika Parker kao Keri Bredšo

Dve godine kasnije prihvatila je ponudu producentske kuće HBO da glumi jednu od četiri glavne uloge u seriji „Seks i grad“.Serija je stekla veliku popularnost među ženama širom sveta, a Sara Džesika Parker kao Keri Bredšo postala je ikona stila. Serija je snimana od 1998. do 2004. godine.

Sara Džesika Parker dobila je ulogu Keri Bredšo.
IFTN / United Archives / Profimedia 

Nakon pet nominacija, 2004. godine Sara Džesika Parker je osvojila nagradu Emi za glavnu ulogu. Kada je završeno snimanje serije uveliko se šuškalo o tome kako će se snimiti film u kojima će ponovo glavne uloge tumačiti Sara Džesika Parker, Sintija Nikson,Kim Katral i Kristin Dejvis.

Sara Džesika Parker osvojila je Emi za ulogu keri Bredšo.
Shutterstock 

Sara je tada rekla da se film verovatno nikad neće snimiti. Međutim, dve godine kasnije producenti su potvrdili da će serija dobiti svoj dugometražni nastavak.

Prvi deo filma „Seks i grad“ izašao je 30. maja 2008. godine, a dve godine kasnije premijerno je prikazan i drugi nastavak „Seks i grad 2“.

Sara je igrala i u dva filma Seks i grad
Dave Allocca / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Sara Džesika Parker, Sintija NIkson i Kristin Dejvis su 2021. godine pristale da urade još 10 epizoda - nastavak kultne serije ali bez Kim Katral, koja je zbog loših odnosa sa Sarom Džesikom Parker javno pričala o nesuglasicama koje su godinama imale.

Sara i Kim se nisu slagale.
Shutterstock 

Serija je dosta dobro prošla među obožavateljima, i trenutno se privodi kraju snimanje druge sezone koja će početi sa prikazivanjem na leto 2023.

SAra privodi kraju snimanje druge sezone And Just Like That.
Jose Perez/Bauergriffin.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Privatni život

Sara Džesika Parker je od 1984. godine bila u vezi s glumcem Robertom Daunijem Mlađim. Upoznali su se na snimanju filma „Prvorođeni“. Njegovi problemi s drogom su mnogo uticali na njihovu vezu, te su se 1991. godine razišli.

Nakon toga kratko se zabavljala s advokatom i novinarom Džonom Kenedijem Mlađim.

Godine 1992. upoznala je glumca Metjua Broderika, a venčali su se u maju 1997. godine. Sara se nije udala u venčanici, nego u crvenoj haljini. Na pitanje novinara zašto nije bila u belom kazala je da ju je bilo stid da nosi belo.

Pet godina kasnije dobili su sina Džejmsa Vilkija. Uz pomoć surogat majke 2009. godine dobili su bliznakinje Loretu i Tabitu.

Sara Džesika Parker dobila je troje dece.
John Nacion/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Od 2009. godine porodica Parker-Broderik živi u Njujorku. Dosta vremena provode na seoskom imanju u Irskoj gde je Metju letovao kao dete. Metju i Sara važe za jedan od najskladnijih parova u Holivudu. Međutim, tokom 2011. godine tabloidi su pisali o njenoj tajnoj vezi s kolegom Pirsom Brosnanom.

Smatralo se da je to njena "osveta" za sve ono što je trpela od supruga Metjua Broderika koji se dugo borio sa zavisnošću od seksa. Glumac koji je svojevremeno ubio majku i ćerku tako što je sličajno prešao u suprotnu traku, a potom tvrdio da se ničeg ne seća, i tako se izvukao od zatvorske kazne, umalo ju je uništio aferama, no ipak su uspeli sve da prevaziđu.

Glumica nikada nije komentarisala pisanje medija. Sara Džesika Parker​​​​​​​ vodi baletsku školu „The New York City Ballet“. Ambasador je UNICEF-a i jedan od najvećih donatora škola u Njujorku.

Sara je jedan od najvećih donatora.
Janet Mayer/Startraksphoto.com / INSTAR Images / Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!