Mik Šumaher, sin legendarnog vozača Formule 1 Mihaela Šumehera proslavio je svoj 24. rođendan. Mladi as krenuo je pre nekoliko godina očevim stopama, ali se čini da mu to ne ide onako kako je mislio. 

Kako i kritičari tvrde, iako je jasno kao dan da je veoma talentovan, ipak nije ni blizu slavnom ocu. Ipak, dodali su u više navrata da je "sposoban da napreduje", kao i da je njegova sposobnost da uči neverovatna", što ga čini sličnijim Mihailu mnogo više nego što misli.

Mihael Šumaher dobio je dostojnu zamenu, sina Mika.
Malosio/Fotogramma/Ropi / Zuma Press / Profimedia 

No, pritisak slavnog imena njegovog oca samo je pojačao to da se Mikov svaki potez posmatra kroz duplu lupu i daju prognoze da li će uspeti da dosegne njegovu slavu.

U svet Formule 1 krenuo je sam, prepušten "aždajama" na milost i nemilost, zbog čega je više puta bio na udaru kritika jer njegov učinak nije bio onakav kakav se očekivao, a posebno je bio glasan direktor Hasa Ginter Štajner.

Zbog svega se oglasio Šumaherov brat Ralf i stao u odbranu sestrića rekavši da "da je Mihael tu, Štajner bi se drugačije ponašao".

Naime, kada je debitovao u Formuli 1 sa Hasom 2021. godine, Mik je dobio aplauze kada je pobedio svog timskog kolegu Nikitu Mazepina u sezoni u kojoj nijedan vozač nije postigao poen.

Međutim, Štajner, nije bio zabrinut zbog toga što Has nije razvijao automobil cele sezone, već je fokus bio na pripremi vozača za pravu borbu koja je došla 2022.

Hasovi planovi su se promenili tokom predsezonskog testiranja kada se tim razišao sa Mazepinom i potpisao Kevina Magnusena kao njegovu zamenu, što se odmah osetilo u bodovima koje je Danac doneo. 

Međutim, to je povećalo pritisak na Mika, kojeg je Štajner potom okrivio za nesreću u kvalifikacijama u Džedi, dok ga je ekipa Netfliksa za Drive to Survive snimala nakon što je potpuno uništio bolid.

Ipak, u nesreći nije bio teže povređen, a onda ga je, nakon što je video da Mik razgovara sa Šnajderom, generalni šef Hasa nazvao "mrtvim čovekom koji hoda", što je zaista prelazilo sve granice, ako se uzme u obzir šta je sve prošla porodica mladog Šumahera. 

Iako je Šnajder sa razlogom bio ljut, jer je greška bila Mikova, što je i Šumaherov brat rekao, istakao je da način na koji se razgovaralo sa njim, ni najmanje nije u redu. 

"Moram priznati da je Mik bio prespor u prvoj polovini sezone i da je naneo previše štete", započeo je Ralf.  "Ako se o tome razgovara interno, ja uopšte nemam problema sa tim. Edi Džordan ne bi rekao drugačije od mene, ali Frenk Vilijams ima malo drugačiji način, ali ništa manje zao".

"Ali kao vozač morate da živite sa tim. Morate da nastupate, jer to je Formula 1."

"Moj problem", nastavio je, "nakon intervjua su obično bile određene rečenice poput: "Ako se Miku ne sviđa kod nas, ne mora da ostane." Uopšte to nisam razumeo. Šta Mik može da uradi u vezi sa intervjuom koji se vodi?", pitao je Ralf aludirajući na intervju koji je sa njim obavio Netfliks nakon nezgode.

"I mislim da ni Mik nije imao prave šanse, iako je dobro vozio. To se vrlo lepo vidi u Netfliksovom filmu".

Potom je dodao da smatra da bi se Štajner poneo drugačije, da je Mikov otac, sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher, nalazio u publici.

"Mislim da bi Mihaelovo prisustvo bilo dovoljno. Ali opet, svako radi šta hoće", rekao je.

"Ali naravno da je Mik porodica i morate me razumeti: ako se tako ponašate prema mojoj porodici, ja kao Ralf Šumaher kažem da mi se to ne dopada".

Moglo bi se reći da Šumaherova kritika Mikovog bivšeg šefa tima nije pomogla njegovom nećaku jer je bivši vozač Formule 1 Martin Brundl rekao da timu dosta "Mikovog okruženja i svih pritisaka koji su dolazili sa tim", te su mu dali otkaz.

Šumaher, međutim, ne odustaje u svojoj kritici Štajnera. "Danas to ne vidim drugačije", rekao je. "Mislim da je šteta što je do ovoga došlo."

"Mislim da se kao iskusan čovek ne ponašate tako prema mladoj osobi. Svi moraju i mogu da izdrže pritisak u Formuli 1, ali to je bilo previše."

Ove sezone Mik je pratio svog oca i pridružio se Mercedesu kao zvanični rezervni vozač tima za ovu godinu.

 Mnogi se nadaju da će ove godine Mik uspeti da pokaže šta ima, iako mu je, iz godine u godinu sve teže. Razlog je očigledan.

Mik je to i sam priznao, i to još kad je debitovao u Formuli 1. Kako je priznao svojevremeno, najteže mu je što o tome nije mogao da priča sa ocem. 

"Tata i ja bismo se razumeli na drugačiji način, jer govorimo sličan jezik. Jezik moto sporta. Imali bismo o čemu da razgovaramo. O tome najviše razmišljam, mislim da bi nam bilo sjajno. Svega bih se odrekao samo da to imam", opisao je Mik tugu koju oseća jer ne može najlepše stvari u životu da podeli sa ocem.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!